Milli mücadele döneminde Pontus-Rum faaliyetleri
Pontos-Rum activities in the period of national struggle
- Tez No: 188246
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ÖZTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Mustafa Kemal, Pontus, Venizelos, National Struggle, Mustafa Kemal, Pontos, Venizelos
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yunanistan tarafından, sürekli siyasi platformlarda önemli bir sorun olarakgündeme getirilen Pontus meselesinin tarihi gelişimi, ortaya çıkarılışı, gelişen olaylar,milli mücadele döneminde yaşananlar ve günümüze olan etkileri bu tez çalışmasındaincelenecektir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, tilaf Devletleri'nin de desteğini alanYunanistan, Megalo dea`yı gerçekleştirmek için, Anadolu topraklarındaki faaliyetleriniartırmıştır. Dışarıda Yunanistan başbakanı Venizelos'un çabaları, içeride de Fener RumPatrikhanesi'nin önderliğinde Anadolu Rumlarını örgütleyerek ayaklanmalarısağlanmıştır. Bunun üzerine, Mustafa Kemal Paşa, stanbul'dan Samsun'a DokuzuncuOrdu Kıta'atı Müfettişi olarak (30 Nisan 1919) atanmıştır. Milli mücadele dönemindeartan bu iç ayaklanmalar ve Pontus hareketinin bastırılması için 9 Aralık 1920'de MerkezOrdusu kurulmuş, 6 Şubat 1923'te tamamen bastırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical development creation, developing events, events experienced duringnational struggle and current effects of the Pontus issue, which is constantly put on theagenda by Greece in politic platforms as a problem, will be studied in this thesis work.Greece, which has taken also the support of the Entente States after the World War 1, hasincreased its activities on the solis of Anatolia to realize its Megalo dea. t has createdrevolts with the efforts of the Prime Minister Venizelos of Greece outside and byorganizing Anatolian Byzantines inside under the leadership of the Fener ByzantinesPatriarchate. Thereupon, General Mustafa Kemal was assigned (30 April 1919) fromstanbul to Samsun as the nspector of 9th Army Units. To suppress these interior revolts,which increased during National Struggle period, and the Pontus movement CentralArmy was established on 9 December 1920 and they were completely suppressed on 6February 1923.