Tribal banditry in Ottoman Ayntab (1690-1730)
Osmanlı Ayntab'ında aşiret eşkıyalığı (1690-1730)
  1. Tez No: 188433
  2. Yazar: MUHSİN SOYUDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Tarih, Anthropology, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aşiretler, sosyal ve politik eşkiyalık, sosyal güç, sosyal organizasyon, soy sistemi, Ayntab, Osmanlı maparatorluğu.iv, Tribes, social and political banditry, social power, social organization, kinship system, Ayntab, the Otoman Empire.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Osmanlı Ayntab'ında Aşiret Eşkiyalığı (1690-1730)Soyudoğan, Muhsin.Yüksek Lisans, Tarih Bölümü.Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Oktay Özel.Bu tez, bir mikro tarih çalışması örneği olarak, 17. yüzyıl sonu ve 18. yüzyılbaşlarında Ayntab çevresindeki aşiret eşkiyalıklarını anlamayı hedeflemektedir. Herne kadar belli bir bölgeye odaklansa da, çalışma eşkiyalık etrafında dönen bazıtartışmalara katkı sağlamayı; ayrıca Osmanlı mparatorluğu'ndaki eşkiyalığı anlamakiçin bir model geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu modeldeki yenilik, eşkiyalığıanlamak için, temelde eylemi yapanın grup algısı tarafından şekillenen, sosyalorganizasyon ile ekonomik, sosyal ve politik güdüleyiciler gibi değişik faktörleri gözönünde bulundurmasıyla alakalıdır. Bunun yanında, çalışma Osmanlı tarihindekieşkyalığı münferit olaylar olarak değil, onları uzun bir zaman dilimine yayılmış birolgu olarak anlamayı hedefleyen bir yaklaşım sunmaktadır. Böylece eşkiyalık sosyo-politik çatışmaların somutlaşmış bir şekli olarak yansıtılır.
Özet (Çeviri)
Tribal Banditry in Ottoman Ayntab (1690-1730)Soyudoğan, Muhsin.M.A., Department of History.Supervisior: Asst. Prof. Oktay Özel.This thesis attempts to understand the tribal banditry through a micro historicalanalsysis, which focuses on the tribal banditry in Ayntab region during the lateseveneteenth and early eighteenth century. Though it focuses on a specific region, ittries to contribute to the discussion on banditry and also tries to develop a model foranalyzing banditry in the Ottoman Empire. The novelty of this model is that it ismore likely to consider different factors, like social organization, which is mainlyshaped by the group perception of the actor, and social, economical, and politicalmotivators, in understanding banditry. Moreover, this study offers an approach thatsees the banditry as not sporadic events but a long lasting phenomenon in theOttoman history. Thus, it reflects banditry as embodied socio-political conflicts.