Ottoman military recruitment and the recruit: 1826-1853)
Osmanlı imparatorluğunda askere alma ve askere alınanlar: (1826-18539
- Tez No: 188432
- Danışmanlar: PROF. DR. STANFORD J. SHAW
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Ordusu, Askere Alma, II. Mahmud, Tanzimat, Osmanlıİmparatorluğu'nda Askeri Reform, Ottoman Army, Conscription, Mahmud II, Tanzimat, Military Reform inthe Ottoman Empire
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez, 1826-1853 yılları arasında Osmanlı ordusuna asker toplanmasınıincelemektedir. Söz konusu dönemde önemli reformlar gerçekleşmiştir. Zorunluaskerliğin getirilmesiyle oluşturulmuş Avrupa tarzı bir ordunun kurulması bu reformlarınönemli bir kısmını oluşturmuştur. Çalışmanın amacı, Osmanlı'daki zorunlu askerlikhizmetini ve bunun kökenlerini, asker toplayıcılarını ve askere alma usullerini dekapsayacak şekilde açıklamaktır. Konu ele alınırken, çıkarılan kanunların yanı sıra,bunların uygulamaları üzerinde de durulmuştur. Bu tezde, Osmanlı toplumunun en zayıfüyeleri askere alınırken, güçlülerin Tanzimat ve 1846 askeri reformlarından sonra bileçoğunlukla askerlikten kaçabildikleri öne sürülmektedir. Çalışmada son olarak halkın veaskere alınanların, özellikle ilk dönemlerde, askerliğe karşı çoğunlukla memnuniyetsizlikve itaatsizlik şeklinde ortaya çıkan tepkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to offer an account of Ottoman military recruitment, andthose who were recruited in the era between 1826 and 1853. The period in questionmarks an era of significant reforms, including the establishment of a European-stylestanding army, manned by conscripts. This study tries to reveal some aspects of Ottomanconscription, which was forcibly imposed to raise the new army, including its origins,recruiters and recruitment procedures. While illustrating this point, emphasis was notonly given to laws and regulations, but also to their practice. The thesis argues that theweakest members of Ottoman society were destined to be forcibly recruited into thearmy, while stronger members were often able to avoid it, even after Tanzimat andmilitary reforms of 1846. Finally, it tries to reflect the common subjects? and soldiers?responses to the military recruitment, which were often manifested as discontentment,resistance, evasion and desertion, especially in its initial stages.