Sosyal desteki sosyal ağ, yaşam kalitesi ve yaşam doyumu: Duygu-durum ve anksiyete bozukluğu tanısı alan kişiler ve düzenli hemodiyaliz tedavisi gören hastalar açısından bir karşılaştırma
Social support, social network, life quality and life satisfaction: A comparison among people diagnosed mood disorders, anxiety disorders and hemodialysis patients
- Tez No: 189019
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNSAL YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Yaşam Doyumu, Algılanan Sosyal Destek, Sosyal Ağ, Hemodiyaliz Hastaları, Duygu-Durum ve Anksiyete Bozukluğu, social support, social network, life satisfaction, quality of life, hemodialysispatients, diagnosed anxiety disorder patients and mood disorder patients
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sosyal Destek, Sosyal Ağ, Yaşam Kalitesi Ve Yaşam Doyumu:Duygu-Durum Ve Anksiyete Bozukluğu Tanısı Alan Kişiler Ve Düzenli HemodiyalizTedavisi Gören Hastalar Açısından Bir KarşılaştırmaBinay Bilge ANNAKÖZETAraştırmanın amacı, duygu-durum ve anksiyete bozukluğu tanısı alanbireyleri, düzenli hemodiyaliz tedavisi alan hastaları ve belirgin bir psikolojik ve fizikselrahatsızlığı olmayan bireyleri sosyal destek, sosyal ağ, yaşam doyumu ve yaşam kalitesibakımından betimlemektir. Her üç grubun ilgili özellikler bakımından nitelikleri veniceliklerini betimlemek ve aralarındaki farkları ortaya koymak araştırmanın temelhedefidir. Araştırmadaki genel beklenti, bireylerin sosyal destek, sosyal ağ, yaşamkalitesi ve yaşam doyumlarının hastalık durumu, cinsiyete ve medeni duruma görefarklılaştığı yönündedir.Araştırmaya Mersinde yaşayan duygu-durum bozukluğu veya anksiyetebozukluğu tanısı almış 100 kişi, düzenli hemodiyaliz tedavisi gören 100 kişi vefiziksel ve psikolojik rahatsızlığı olmayan, sağlıklı 100 olmak üzere toplam 300 kişikatılmıştır.Çalışmada bireylerin yaşam kalitelerini ölçmek amacıyla Yaşam KalitesiÖlçeği (WHOQOL-BREF), yaşam doyumlarını ölçmek için Yaşan Doyumu Ölçeği,bireylerin algıladıkları sosyal desteği ölçmek için Çok Boyutlu Algılanan Sosyal DestekÖlçeği, sosyal ağlarını ölçmek için Sosyal Ağ Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde 3(Hastalık Durumu) X 2 (Cinsiyet) X 2 (Medeni Durum) faktörlü varyans analizi(ANOVA) uygulanmıştırAraştırmamızın sonucunda elde edilen bulgulara göre, psikolojik sorunu olanhastaların yaşam kalitesi, yaşam doyumu, algılanan sosyal destek ve sosyal ağ puanlarısağlıklı bireylerden ve hemodiyaliz hastalarından daha düşük çıkmıştır. Bireylerin medenidurumuna göre yaşam doyumu ve sosyal ilişkiler puanlarının farklılaştığı bulunmuştur.Bireylerin cinsiyetine göre ise psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre puanlarınınfarklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social Support, Social Network, Life Quality and Life Satisfaction: A ComparisonAmong People Diagnosed Mood Disorders, Anxiety Disorders and Hemodialysis PatientsBinay Bilge ANNAKABSTRACTThis thesis study aimed describing patients diagnosed anxiety disorder, mood disorder,hemodialysis patients and psychologically and physically healthy people in terms of socialsupport, social network, life satisfaction and quality of life variables. It is the main purpose ofthis study is that each of the group was described and produced their relationships withrespect to the variables mentioned above. The general expectation of this thesis study is thatgender, martial status and illness condition would effect on social support, social network, lifesatisfaction and quality of life variables. To test hypothesises of the research, 300 participantwas recruited on Mersin sample. 100 of them diagnosed anxiety disorder. Hemodialysispatients contributed 100 of the sample. Another 100 participants were psychologically andphysically healthy people. There were four different scales to take dependent variablemeasurements. Quality of life Scale was used for measuring quality of life variable. Besides,Life Satisfaction Scale was applied to observe life satisfaction variable. Perceived Multi-Dimensional Social Support Scale and Social Network Form were used for quantifying socialsupport and social network variables, respectively. Three factorial (2 (IllnessCondition)X3(Gender)X3(Marital Status) ) ANOVA was computed to analyse data.Results showed that it was the psychologically indisposed participants who take lowerscores on social network, social support, life satisfaction and quality of life thanpsychologically and physically healthy participants and hemodialysis patients. There was asignificiant difference between life satisfaction and social relationship scores with respect tomartial status. In addition to this finding, there was a significiant diffecence betweenpsychological health, social relationship and environment scores with respect to gender