Türkiye'de döviz kuru sistemleri ve politikalarının ihracata etkileri (1980-2004)
The Impact of exchange rate systems and policies on export in Turkey (1980-2004)
  1. Tez No: 189487
  2. Yazar: SERDAR ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZATEŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Döviz Kuru Sistemleri, Döviz Kuru Politikaları, İhracat, Türkiyev, Exchange Rate, Exchange Rate Systems, Exchange Rate Policies, Export, Turkeyvii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Yüksek Lisans TeziTürkiye'de Döviz Kuru Sistemleri ve Politikalarınınİhracata Etkileri (1980-2004)Serdar ÇİÇEKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİktisat Anabilim DalıGenel İktisat ProgramıDöviz kurları ülke ekonomisinin dış dünya ile bağlarını kuran, çokönemli fonksiyona sahip bir araçtır. Döviz kurları ülke ekonomisini birçokkanaldan etkilemektedir. Ancak en önemli kanallardan biri dış ticaretüzerindeki etkisidir. Döviz kurları, dış ticareti özellikle ihracatı etkilemek içinkullanıldığında bu politikalar çok yönlü değerlendirilmelidir. Çünkü uygulananbu politikalar dış ticaret dışında diğer makro ekonomik değişkenleri deetkilemektedir.Uygulanan döviz kuru sistem ve politikalarının dış ticaret ve özellikleihracat üzerine etkisi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlara, gelişenteknolojinin sayesinde küresel düzeyde oluşan ekonomik ve politik anlamdauluslararası ilişkiler tarafından da belirlenmektedir. İhracatı teşvik amacıylauygulanan politikalar arasında döviz kuru politikası, özellikle 1990 yılındanitibaren daha da etkili olan küreselleşme ve bilgi iletişim teknolojileriningelişmesiyle ülkeler arasındaki bağlılığın artması sonucu en etkin politika halinegelmiştir.Bu konuda yapılan birçok ekonometrik çalışma döviz kurlarının ihracatüzerindeki etkisinin belirsiz ve pek etkili olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Sadecedöviz kuru politikası tek başına ihracatı teşvik amacıyla kullanıldığında,uygulanan politika neticesinde beklenilen sonuç alınamaz. Bunun yanında diğerihracatı teşvik politikaları etkin bir şekilde kullanılmalı ve makro ekonomikanlamada tüm piyasalarda istikrar olmalı, bu piyasaların fonksiyonel işlerliğiivsağlanmalıdır. İhracatı teşvik amacıyla tüm bu politikalar birlikteuygulandığında ve bunları destekleyen tüm koşullar sağlandığında etkin sonuçalınacaktır.
Özet (Çeviri)
Master ThesisThe Impact of Exchange Rate Systems andPolicies on Export in Turkey (1980-2004)Serdar ÇİÇEKDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconomicsExchange rate is an important tool that links the economy of a particularcountry to the world. It affects the overall state of economy in many respects.However, its impact is most visible on foreign trade. When exchange rate iswielded for the purpose of influencing the trade, and especially the export, sucha policy needs to be carefully evaluated, as those policies influence other macro-economic variables as well.The impact of exchange rate systems and policies on foreign trade andexport is determined by the overall state of the economy of the country, and theinternational relations in the sense that global economy is affected by advancedtechnology. Exchange rate policy that has been used as a means for promotingexport has over the time become more effective as a result of theinterdependence among nations due to the rapid improvements in informationtechnologies.Many econometric studies on this particular subject have showed thatthe impact of exchange rates on export is either indefinite or ineffective. Whenonly the exchange rate policy is used as a means for promoting the export, theexpected outcome cannot be obtained. In addition to such a policy, the otherpolicies which encouraging exporting means should be used in concurrence.Moreover, stability in macro economic terms has to be prevalent in the markets,and those markets have to be functionalized. When all those policies areviexercised for the purpose of promoting export and the requirements supportingthem are met an effective outcome would be reached.