Sinir dili eğitimlerinin istatistiksel analizi örnek olay çalışması
Statistical analysis of neuro lingıistic programming case study
- Tez No: 189486
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Sinir (Duyu) Dili Programlama, NLP, Faktör Analizi, Tanımlayıcı İstatistik, Anket, Likert Ölçeği, Önsel Faktör, Varyans Analizi, Neuro Linguistic Programming, NLP, Factor Analysis, Descriptive Statistics, Questionnary, Lickert Scale, Priori Factor, Variance Analyse
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSinir Dili Eğitimlerinin İstatistiksel Analizi-Örnek Olay ÇalışmasıSaniye Müge OHKAYDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüEkonometri Anabilim DalıDilimize Sinir (Duyu) Dili Programlama olarak çevrilen Neuro LinguisticProgramming 1972 yılında Richard Bandler ve John Grinder tarafındangeliştirilen bir pozitif düşünce sistemi aynı zamanda da bilimdir. NeuroLinguistic Programming kısaca üç harfli bir kısaltma olan NLP ileanılmaktadır. Bandler ve Grinder tarafından en başarılı psikolog vepsikiyatrislerin bilgilerinin, metotlarının ve çalışmaların incelenmesi vesentezlenmesi ile geliştirilmiştir. Günümüzde NLP ile hem ciddi patolojikrahatsızlıklara daha kısa yoldan çözüm bulunabilmekte hem de kişisel gelişimalanında faydalanılmaktadır.Geliştirilen bu sistem ülkemizde dahil olmak üzere bir çok ülkedebireylere kişisel gelişimlerini arttırmak için eğitim imkanı sunmaktadır. Buçalışmada da ülkemizde verilen bu eğitimlerin bireylere katkısı incelenmiştir.Tezde bu amaçla anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler istatistikseldeğerlendirmelere tabi tutulmuştur. NLP eğitimlerin hangi alanlarda ne derecebireysel gelişim sağladığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTARCTMaster of Degree With ThesisStatistical Analysis of Neuro Lingıistic Programming-Case StudySaniye Müge OhkayDokuz Eylül Üniversitesiİnstitute of Sosial SciencesEconometricsNeuro Linguistic Programming, is a positive thinking system and ascience that developped by Richard Bandler and John Grinder, in 1972. Itsabreviation is NLP. It?s developped by Bandler and Grinder, by doing someresearches and synthesis on the informations, methodologies and studies of mostsuccesfull psychologues and psychiatrists. In our days, NLP helps to findsolutions in a shorter way to some serious pathological problems as well asmaintaining some solutions on personal development.The system provides opportunity of education for individuals to improvetheir personnel development, including our country and most of countries. Inthis study, the contribution of the studies to individuals are studied.For this reason, a survey is done and gathered informations have beenpassed from several statistical tests. It is shown that how much and in whichfields individual developping is obtained at the end of NLP educations.