Anton Çehov'un ' Tütünün Zararları' adlı tek kişilik oyununa çalışma süreci
The performance process for the role of the play 'On the injurious effects of tobacco' written by Antone Chekov
  1. Tez No: 189570
  2. Yazar: NADİR SARIBACAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAVUZ PEKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dramaturji, Rol Analizi, Yorum, Süreç, Dramaturgy, Role Analysis, Commentary, Process
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
İleri Oyunculuk Yüksek Lisans Programı'ında eğitim gören Nadir Sarıbacak tarafındanAnton Pavloviç Çehov'un `Tütünün Zararları' adlı tek kişilik oyunu ele alınmıştır. Pratiğinteorisine ilişkin bir deney olan bu tez çalışmasında örnek olarak seçilen oyunun metnineilişkin değerlendirmeler, oyunun genel çözümlemesi, karakterin analizi, role dair yorumlarıiçeren dramaturji çalışması ve hazırlık çalışmaları esnasında karşılaşılan sorunların veyaşantıların ayrıntılarının yer aldığı süreç analizi ele alınmıştır. İnceleme, süreç ve sonuçlar,takip eden bölümlerde detaylı olarak sunulmaya çalışılmıştır. Söz konusu performansseyirciye açık bir performans olmayıp, bu tez çalışmasına temel teşkil etmek üzeretasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The play `On The Injurıous Effects Of Tobacco? (one act comedy), written byAntone Pavlovich Chekhov in 1902, has been considered by Nadir Sarıbacak,student in Progressive Acting Master?s Program. As an experimental study of theorydriven from practice, the present report describes : evaluations about the text of theplay choosen, the overall analysis of the play, the analysis of the character, roleanalysis and dramaturgy studies that includes the interpretations related to the play,the analysis of processes the player passed through during the preparation of theperformance. The studies, the process and the results have been presented in detail.The mentioned performance is not open for audience but it has been projected toserve as a basis for this thesis.