141 numaralı Gaziantep Şer'iyye sicili, metin-değerlendirme (h. 1234-1236/m. 1818/1821)
Gaziantep Şeriyye records no 141
- Tez No: 189648
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM YILMAZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep Şer'iyye Sicili, Kadı, Eyalet, Gaziantep Şerciyye Records, Khadı, State
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
ÖZETYüksek lisans tezi141 NUMARALI GAZİANTEP ŞER'İYYE SİCİLİAYNUR GEÇKİLFırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü2006: S.VI+343Tezimiz 141 Numaralı Gaziantep Şer'iyye sicilidir. Sicil Hicri 1234-1236/Miladi 1828-2821 Yıllarını kapsamaktadır. Bu dönemde Ayıntâb Halep Eyaletinebağlıdır.Çalışmamızda; Osmanlı Devleti'nde Kadılık ve Şer'iyye Sicili ile ilgili bilgiverdikten sonra, sicil içindeki belgeleri tasnif ettik ve belgelerin özetleri iletranskripsiyonu ve kısa bir değerlendirmesini yaptık.Ayıntâb Kazasında en yetkili kişinin Kadı olduğunu gördük. Şehirde bunundışında müftü, yeniçeri serdarı bulunmaktaydı.İktisadi yapının gelir-gider dengelerine göre vergilerin toplanmış ve sancakmasraflarının kayıtları düzenli bir şekilde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisGAZIANTEP ŞERcIYYE RECORDS No 141Aynur GEÇKİLThe University of FiratThe Institute of Social SciencesStory of History2006, Page:VI+343This document is the 141 number of the ?Gaziantep Şerciyye Records? and itincludes the years between 1234-1236 Hegira and 1818-1821 C. Era. At that period oftime, Gaziantep was connected to the state of Haleb.In our study, after giving information about ?court and Kadı? in the state ofOttoman, we classified the documents in the records, gave their summary andtranscription and we wade a short evolution of the subjects.In Ayıntab town, we saw that the most efficient person is Kadı. Beside Kadıthere was Mufti, commander of Yeniceri as well.According to economical structures income expense balances, collecting taxesand records of sancak expenses were recorded regularly.