Sovyetler Birliğinin Ortadoğu politikası(1945-1980)
Soviet Union polcies in the Middle East
  1. Tez No: 189649
  2. Yazar: TURGAY MURAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN UMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Soviet Union, Middle East, Egypt, Arabians, Suez
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ö ZETY üksek L isans T eziSovyetler B irliği'nin O rtadoğu P olitikası (1945 -1980)Turgay MURATF IR A T Ü N İV E R S İT E S İS osyal B ilim ler E nstitüsüT arih A nabilim D alıE lazığ-2006, VI + 123Ö zellikle Jeopolitik konum u itibariyle ilkçağlardan itibaren birçokmedeniyete beşiklik etm iş ve birçok devletin m ücadele sah ası içine giren O rtado ğu,1945-1980 (S oğuk S avaş) dönem inde de S ov yet R usya ve A B D 'nin bölged e nüfuzkurm a m ücad elesine tanıklık etm iştir. 1948'de İsrail Devleti'nin ku rulm asıylaİsrail'in A B D 'yi ark asına alm ası, A raplarında Sov yet R usya'ya yan aşm asına sebepolm uştur.Ö zellikle S üveyş B uh ran ı ile A kdeniz ve Basra K örfezi'ndeki hed efleri içinilk adım ı atan S ov yetler, bu dön em de O rtado ğu'da yükselen N asır M illiyetçiliğisayesinde v e kom ü nist partilerinin de desteğini alarak O rtado ğu'da nü fuz sahibiolm uştur.A rap İsrail savaşlarında A raplara her türlü askeri yardım da bulunm asınarağm en S ov yetler, A B D ile herhan gi bir m ücadeleye girm ekten de kaçınm ıştır.Ö zellikle 1980 A fganistan işgalinin ardından tüm A rap dün yasının tepk isini çekenSovyetlerin bu tarihten itibaren O rtado ğu'daki nüfuzu giderek azalm ıştır.A nahtar K elim eler: S ov yetler B irliği, O rtado ğu, M ısır, A raplar, S üveyş
Özet (Çeviri)
SUMMARYMastering ThesisSoviet Union Policies in the Middle East (1945-1980)Turgay MURATFirat UniversityThe Institute of Social sciencesDivision of HistoryE lazığ-2006, page VI + 123The Middle East had been cradle of various civilization and several fightamong the states thanks to its geopolitical position. Also saw the challenge betweenUSA and Soviet Union in 1945-1980 periods.The foundation of Israel State in 1948 caused soviet help for the Arabian.Soviet Union got first step in Suez crisis for its purposes in Mediterranean and BasraG ulf. In this term thanks to N asır nationalism rising takin g support o f all com m unistparties the Soviet Union influenced Middle East.Although Soviet Union had helped Arabians with military equipments inArab-Israel war refrained from with ABD.Because of Afghanistan Invasion in 1980 Soviet?s influence d ecreased inMiddle East.