Döviz kuru belirsizliğinin özel sektör sabit sermaye yatırımları üzerine etkisi
Effect of exchange rate uncertainty on private sector business fıxed investment
  1. Tez No: 189942
  2. Yazar: AYŞE KONUŞKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHTAP TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım, Belirsizlik, Döviz Kuru, Investment, Uncertainty, Exchange Rate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
1980'li yılların ortalarından itibaren başlayan küreselleşme eğilimiylebirlikte,ekonomiler karşılıklı olarak birbirine daha bağlı ve dış gelişmelerekarşı oldukça duyarlı hale gelmiştir. Bu ekonomik yapıda dalgalı döviz kururejiminin neden olduğu döviz kurları belirsizliğinin diğer makroekonomikdeğişkenler üzerindeki etkileri, hem ampirik alanda hem de teorik alandaaraştırma konusu olmuştur.Bu çalışmada, döviz kuru belirsizliğinin özel sektör sabit sermayeyatırımlarını nasıl etkilediği incelenmekte ve 1987-2005 dönemi Türkiye örneğiekonometrik olarak test edilmektedir. Döviz kurundaki belirsizliğin hareketliortalama yöntemi kullanılarak oluşturulduğu modelde, özel sektör sabitsermaye yatırım fonksiyonu için ayrıca geleneksel yatırım teorileridoğrultusunda toplam gelir ve faiz oranı diğer belirleyiciler olarakkullanılmıştır.Yapılan modelleme sonucu elde edilen sonuçlara göre döviz kurubelirsizliği ile yatırım harcamaları arasında uzun dönemde anlamlı bir ilişkininvar olduğu tespit edilmiştir. Bu ilişkinin yönü yatırımlarda opsiyon yaklaşımınauygun olarak ters yönlü çıkmıştır. Bu sonuç bize Türkiye'de 1980 sonrasındadöviz kurlarında ortaya çıkan belirsizliğin özel sektör sabit sermayeyatırımlarında istenen artışın gerçekleşmesine engel olan faktörlerden biriolduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the globalisation trend, begining from mid 1980?s,economies have become more connected and sensitive to each other. Theeffects of exchange rate uncertanity triggered off floating exchange rate onother macroeconomic variables have been subject to both ampiric andtheoretic studies.In this study, the effects of exchange rate uncertainty on private Sectorbusıness fixed investment have been analyzed and tested ampirically for1987-2005 period of Turkey. In our model, the exchange rate uncertainty havebeen calculated with moving average technique. Total income and interestrate have been included as the other explanatory variables to the modelaccording to the traditional investment theories.As a result of the modeling, a significant relationship between theexchange rate uncertanity and private investment expenditures have beendetermined in the long run. The direction of this relationship is inverseconsistant to the option theory of investment. This result has showed that,exchange rate uncertainty arised after 1980 is one of the preventive factors tobe able to achieve the desired growth in private sector business fixedinvestment in Turkey.