Hadislerin Akaid'deki yeri (Ebu'l-Muîn en-Nesefî ve İmâm Gazzalî örneği
The Place of hadiths in Islamic creed (the example of Abu'l-Mueen an-Nasafi and İmam Ghazaali)
  1. Tez No: 189941
  2. Yazar: SÜMEYRA TALU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Akaid, Delil, Âhâd Haber, Mütevâtir Haber
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kelâm lmi, konusu bakımından öncelikle Allah'ın varlığını, O'nunsıfatlarını ve fiilerini, peygamberlik meselesini ele alıp bu konularınkanıtlanmasını, aklû ve naklû delillere başvurarak yapmaktadır. Dolayısıylainanç çerçevesine giren konuların hem tesbitinde hem de ispatında kullanılacakverilerin kesin ve güvenilir olması gerekmektedir. Bu nedenle kelâm âlimleribilgi kaynaklarını; duyular, akıl ve haber olmak üzere üç kısımda elealmışlardır. Hadis, bu kaynaklar içerisinde haber kapsamında ele alınmıştır.Kelâmcılara göre, güvenirlik vasfını taşıyan haber çeşitleri, haber-imütevâtir ve haber-i rasûldür. Haber-i mütevâtirdeki güven unsuru, aklın,yalan söylemelerine ihtimal vermeyeceği çoğunluk tarafından gelmiş olmasıdır.şte bu özelliğinden dolayı mütevâtir haber, kelâmcılara göre, zorunlu bilgigerektirir.Güvenilir haberin bir diğer çeşidi olan haber-i rasûl, bir peygamberdensadır olmuş haberdir. Bu haberdeki güven unsuru ise, mucizelerle teyid edilmişolmasıdır. Ancak bu haber bize mütevâtir olarak gelebileceği gibi, ravi sayısıitibariyle bu güveni sağlamayacak bir yapıda da gelebilir. Bu durumda dahaber âhâd olur. Kelâmcılara göre âhâd haber, ancak zannû ve istidlâli bilgiifade eder.
Özet (Çeviri)
The Science of slamic Belief, from its point of topic view, firstly makesexistance of God, his attributes, actions and the issue of being a prophet, bytaking this matters in consideration for proof is done by appealing to wisdomand transferred verifications. In connection with, the matters about religionwhich go into the frame of belief, it is necessary for the datum which will beused in determining and also proving has to be definite and reliable. Thereforescholars of translator of Quran considered the source of information in threeparts; sense, wisdom and proclamation. Hadiths are taken in considerationwithin the source of proclamations.According to theologians, the reliable quality information, nearly correctis that; the common sense shows most does not give a probability tofalsification. And according to the theologists because of this attribute, it is amust for modest information to have the necessary data.The second one of the reliable source is the one which emerges from aprophet. In this source the reliability is confirmed by miracles. However, thissource could be modest to us considering the numbers of the messengers ofhadith, it could seems to have an unreliable structure. In this case according tothe theologians, âhâd (single) source of information, just expresses insomebodies opinion and obtained comment knowledge.Key World: 1) Hadith, 2) Creed, 3) Proof, 4) Ahad (single) Source,5) Nearly Correct