Türkiye'de 1990-2000 yılları arasında sosyo-ekonomik ortamın ve kültürel hayatın reklamlar üzerinden temsili
The representation of the social-economical environment and the cultural life in Turkey between 1990-2000 through advertisements
- Tez No: 190117
- Danışmanlar: PROF.DR. NACİ BOSTANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Reklamcılık, Siyaset, Medya, Sosyo-Ekonomik Ortam, Journalism, Advertising, Politics, Media, Social-Economical Environment
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 403
Özet
Bu çalışmada, 1990-2000 arasındaki 10 yıllık bir dönemde meydana gelen siyasi, ekonomik,sosyal ve kültürel gelişmeler yazılı medyanın tanıklığında, haber ve reklamlar kanalıylaortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada inceleme alanı olarak seçilen Hürriyet Gazetesineait 10 yıllık bir arşiv belli bir sistematik bir doğrultuda eksiksiz olarak taranmış ve bugazetedeki haber ve reklamlar incelenmiştir.Çalışma dört bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde gazetecilik ve reklamcılıkla ilgili tarihselgelişmeler ve gazete reklamcılığı konuları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde döneminsiyasi olayları, konuyla ilgili haberler ve seçim dönemlerinde siyasi partilerin verdikleriilanlardan incelenmiştir. Üçüncü bölümde dönenim Sosyo-Ekonomik olayları, gazetehaberleri ve reklamları aracılığıyla aktarılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmını oluşturandördüncü bölümde; banka, otomotiv, iletişim, beyaz eşya ve bilgisayar sektörlerinde yaşanangelişmeler betimsel olarak aktarılmış ayrıca otomotiv sektöründe 10 yıla ait 543 adet reklamiçerik analizi değerlendirmesine tabii tutulmuştur. Dördüncü bölümde ayrıca 10 yıl boyuncamedya sektöründe yaşanan gelişmeler aktarılmıştır. Sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi olaylararesmi açıklamalar, istatistiksel parametreler, partilerin seçimlerde aldıkları oy yüzdeleri veçalışılmıştır. Çalışmanın bütünliderlerinin olaylar karşısındaki tavırlarıyla değerlendirilmeyebölümleriyle ilgili değerlendirme ve analizler ilgili bölümlerin sonunda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, we tried to present the political, economical, social and culturaldevelopments which have taken place in Turkey in the 10 years between 1990-2000, aswitnessed by the news and advertisements on the press. For this objective, ten years ofthe archive of the daily newspaper Hürriyet has been chosen as field of study and thenews and advertisements have been studied thoroughly on a specific systematicapproach.The study is consisting of four sections; in the first section the historical development ofjournalism and advertising, in special the newspaper advertising has been summarized.In the second section, the political events of the era have been studied through the newsrelated to them and through the ads the political parties had given at electioncampaigns. In the third section, the social-economical events of the era as reflected onthe news and ads have been quoted. In the fourth section which constitutes the researchsection of the study, the developments in the banking, automotive, communications,kitchen appliances and the computing sectors have been studied descriptively, furthercontent analysis has been done on 543 automotive ads of these 10 years. In addition, therecent developments in the media sector in this era have been conveyed too in thissection. The social, economical, cultural and political events are to be evaluated byofficial statements, statistical data, election results, and the attitudes leaders had shown.Evaluations and analysis are given at the end of each related section.