Deizm ve dini hayat
Deism and religious life
  1. Tez No: 190186
  2. Yazar: MEHMET ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Deizm, Doğal Din, Sekülerizm, Dinû Hayat, Deism, Natural Religion, Secularism, Religious Life
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Modernite olgusu Avrupa Aydınlanmasıyla birlikte yükselişe geçen ilahiliktenarındırma projesidir. Bu projenin en başat paradigması sekülerizmdir. Sekülerizm ise,kapsamlı bir dünya görüşü olarak ortaya çıkmış bir süreçtir. Bu süreç insanı yerindeneden, onu, kendisine, Tanrı'ya ve tabiata yabancılaştıran, insanın ben idrakiniparçalayan; varoluş kaygılarını anlamsızlaştırıp, yeryüzündeki varoluşu yemek, içmek,barınmak vb. temel ihtiyaçlara indirgeyen bir projenin ürünüdür.Sekülerizm süreci, dünyayı kutsaldan arındırıp, insanoğlunu ilahına ve ilahi olan herşeye düşman haline getiren profan (din-dışı) bir dünya görüşünü yerleştirmiş ve dininmutlak referans alanı olmaktan çıkmasını sağlamıştır. Netice olarak da dinû hayat adımadım gerilemiştir.şte bu profan dünya görüşünün yerleşmesinde belki de en önemli etken deizmdüşüncesi olmuştur. Çünkü, deizmin iddiaları bu profan dünya görüşünü açık bir şekildedesteklemekteydi. Deizm, 17. ve 18. yüzyıllar boyunca Avrupa'da yaygınlaşmış;?Aleme müdahale etmeyen bir Tanrı anlayışı?na dayanan ve ?akla ve bilime gösterilenbüyük güven?le bir ?doğal din anlayışı?nı savunan dini ve felsefi bir harekettir. Deizm18. yy.'dan sonra canlılığını kaybetmiş, fakat asıl varlığını sekülerizm sürecine temeloluşturarak devam ettirmiş ve sekülerleşme karşısında dinû hayat olumsuz yöndeetkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact of modernity that aroused along with European enlightenment is a project topurify it from theology. The main paradigm of this project is secularism. Secularism is aprocess that appeared as an extensional understanding of world. This project is theoutcome of a project that leaves man in a confusion and makes man alienated tohimself, to God and to nature and destroys his perception of ego and later makes hisworries about existance meaningless and reduces his existance on earth to thefundamental needs, such as eating, drinking and accomodation.The process of secularism purifying the world from holiness has placed a profaneunderstanding of world, which makes human-being enemy against his God andeverything with God and also has paved the way for religion with no field of referance.As a result religious life has regressed step by step.The thought of Deism in the settlement of this understanding of world is perhaps themost significant factor; since the claims of Deism have obviously supported thatprofane understanding of world. Deism becoming widespread in Europa during the 17thand 18th centuries is a religious and philosophical movement that dwells upon“theunderstanding of God that has no active role in the world”and that adopts“theunderstanding of a natural religion”with“geat reliance on religion and morals.”Deismafter the 18th century lost its influence but continued its main existance becoming thebasis of the process of secularism and affected religious life in a negative way againstsecularisation.