Bir felsefi problem olarak ateizm ve Ludwig Feuerbach ateizmi
Atheism as a philosophical problem and Ludwig Feuerbach's atheism
  1. Tez No: 583132
  2. Yazar: MUAMMER KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UTKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ateizm, Ludwig Andreas Feuerbach, Tanrı, Din, Hristiyanlık, Yansıtma Teorisi, Atheism, Ludwig Andreas Feuerbach, God, Religion, Christianity, Reflection Theory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
“Bir Felsefi Problem Olarak Ateizm ve Ludwig Feuerbach Ateizmi”başlıklı bu çalışmamızda ateizm tarihsel ve problematik açıdan incelenmekte ve modern ateizmin canlandırıcısı olan ve teolojik birikimiyle bunu oldukça sağlam temeller üzerine kuran Feuerbach'ın görüşleri eleştirel bir bakış açısıyla ortaya konulmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamızın giriş bölümünde Tanrı'nın Varlığı problemini belirleyerek çalışmamızla ilgili bilgi verdik. Birinci bölümde ise ateizmin tanımı, türleri ve tarihsel gelişimi yanında teizm, deizm, panteizm, panenteizm ve agnostisizm gibi anlayışlardan farklılığı üzerinde durduk. İkinci bölümde ise Ludwig Feuerbach'ın hayatı ve eserleri, din anlayışı, teoloji-spekülatif felsefe (panteizm) düşünceleri hakkında bilgi vererek, Tanrı anlayışı ve yansıtma din teorisini ele aldık. Ulaşılan sonuçlar bakımından, teistik Tanrı inancına karşı bir eleştiriyi dile getiren anlayış olarak ateizm, toplumdan topluma, dönemden döneme farklılıklar göstermiş ve genel bir tanımla Tanrı'nın (ya da tanrıların) reddi olarak anlaşılmış felsefi bir doktrindir. Ancak temelde teizmi hedef alarak iddialarını çürütmeyi amaçlamış ve karşı tezler ortaya koymuştur. Varoluşu, hayatı ve evreni yorumlama biçimi olmasının yanı sıra bazıları için de pratikte yaşam biçimi olmuştur. Teist bir dinin mensubu olarak dünyaya gelen ve sonrasında ateistliğe evrilen Feuerbach, antropomorfik bir Tanrı anlayışının modern dönemdeki öncüsü olmuştur. Tanrı'nın ve onunla alakalı olan diğer kavramların insanın kendinden öteye bir yansıtılması olduğunu düşünmüş ve bu görüşünü de yansıtma teorisi adı altında savunmuştur. Tanrı'ya inanmanın insanın kendine yabancılaşmasının nedeni olduğunu ileri sürmüş, dini ise insanın kendinden ayrılmasının ifadesi olarak görmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study titled“Atheism as a Philosophical Problem and Ludwig Feuerbach's Atheism”, atheism is examined from a historical and problematic point of view, and the views of Feuerbach, who is a stimulator of modern atheism and builds it on a very solid basis with his theological accumulation, are presented with a critical point of view. In this direction, we gave information about our work by determining the problem of God Presence in the introduction part of our study. In the first chapter, we emphasized the definition, types and historical development of atheism and we focused on the difference of atheism from theism, deism, pantheism, panentheism and agnosticism. In the second chapter, we discussed Ludwig Feuerbach's the theory of God and the theory of reflection, by giving information about the life and works, his conception of religion, and the ideas of theology-speculative philosophy (pantheism). In terms of the attained results, atheism, as an understanding of a critique of the belief in the theistic God, is a philosophical doctrine, which has differed from society to society, from period to period, and is understood as a rejection of God (or gods). However, it aimed at refuting its claims by targeting the theism and revealing against it. It is a way of interpreting existence, life, and the universe, as well as being a way of life for some. Feuerbach, who was born as a member of a theological religion and then evolved to atheism, became the pioneer of an anthropomorphic understanding of God in the modern era. He thought that God and other concepts that are relevant to him were a reflection out of the man, and he defended his view under the theory of reflection. He claimed that believing in God was the reason for his alienation to man, and religion as expression of the separation of man from himself.