Gazali'de iman-bilgi ilişkisi
The relation between faith and knowledge according to Ghazali
- Tez No: 190202
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHİTTİN BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmanBilgiAkılKalpTaklit, FaithKnowledgeIntelligenceHeartmitation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tezimiz ?Gazâlû'de man-Bilgi lişkisi? adını taşımaktadır. Araştırmamız iki bölümdenoluşmaktadır. Biz bu çalışmamızda, Gazâlû'nin bilgi sisteminde iman ve bilgi kavramlarını vebu iki kavram arsında varolan ilişkiyi analiz etmeye çalıştık.man ve bilgi kavram analizi tezin birinci bölümünü teşkil etmektedir. man başlığı altındabiz, Gazâlû'nin imanla tasdik ve taklit ilişkisini ve imanın oluşum sürecinde şüphenin rolününasıl ele alıp değerlendirdiğini inceledik. Bu bölümün ikinci kısmında, Gazâlû'nin bilgiteorisini, bilginin mahiyeti, çeşitleri ve kaynakları üzerinde durmaya çalıştık.kinci bölüm olan ? man-Bilgi lişkisi? konusu tezin temelini oluşturmaktadır. Bu bölümde,iman ile farklı bilgi türleri arasıdaki ilişki çalışılmıştır. lk olarak vahyi daha sonra tecrübi vekalbi bilgi ile iman arasındaki ilişki konu edilmiştir. Son olarak ta Gazâlû'ye göre kalbibilginin, imanın oluşmasında ve gelişmesindeki etkileri açıklanmıştır. Gazâlû'nin bukonudaki görüşleri, Gazâlû'nin yaşamını eski ve yeni dönemler olmak üzere ikiye bölmüştür.Çünkü kalbi bilginin Gazâlû üzerinde çok derin bir tesiri olmuştur. Gazâlû eserlerinde, eskiyaşamında akla ve akli bilgiye daha çok önem veriyorken, hayatının ikinci periyodunda kalbeve kalbi bilgiye daha çok önem vermektedir. Gazâlû ikinci döneminde tasavvufi bilgiyi pratikolarak tecrübe etmiştir. Düşünürümüz bu dönemde, imanda taklit seviyesinden kurtularaktasavvufi bilgiye ve onun tecrübesine önem verir hale gelmiştir. Bütün bunların sonunda özetolarak Gazâlû'ye göre en yüksek iman derecesi ariflerin imanı ve en yüksek bilgi türü de yineariflerin bilgisidir.
Özet (Çeviri)
The name of our thesis is ?The relation between faith and knowledge according to Ghazali?.Our investigation consists of two chapter. In our study, we studied to analyze the faith and theknowledge and the relation between in this two consept in the knowledge system of Ghazali.The consept analyz of the faith and knowledge makes up first chapter of the thesis. Under thefaith title, we have studied how has Ghazali investigated the faith and the relation between theaffirmation and the imitation in the faith and the role of the doubt in the existence proces ofthe faith. n the secoond part of this chapter, we have searched the knowledge theory ofGhazali, the character and sources and kinds of the knowledge.The second chapter makes up the base of our thesis. n the chapter, the relation between thefaith and different knowledge kinds is studyied. n the begining the knowledges of therevelation from behind the knowledges of the experiment and the intellect have been relatedwith the faith. We lastly have explained the heart?s effect on the existence and development ofthe faith according to Ghazali. The ideas of Ghazali on this subject have divied his life as theformer life and the new life. Because there deeply is the effect of hearty knowledge onGhazali. Ghazali deems importance the intellect and intellectual knowledge in the former lifebut in the new period of life he frequently references heart and the hearty knowledge in hisbooks. Ghazali experienced the mysticism in this new period. He has get rid of the imitationin the faith and attached importance the theosophistical knowledge and its experiment. Theresult of our study: According to Ghazali the highest degree of the faith is the faith of the wisebecause the highest degree of the knowledge is the knowledge of the mystics.