69/1 numaralı Kastamonu Şer'iyye sicili (H.1210-1211/M. 1795-1796)transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and the evaluation of the 69/1 numbered Kastomonu Şer'iyye register (H. 1210-1211/M.1795-1796)
- Tez No: 190203
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAVA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kastamonu, Şer'iyye Sicili, Kadı, Ottoman, Kastamonu, Şer?iyye Register, Kadi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Şer'iyye Sicilleri, tarihin en önemli şahitlerinden olup, arşiv malzemeleri arasında önemli bir kaynakteşkil etmektedir. Şer'iyye Sicilleri, merkezden gönderilen her konudaki ferman, berat, i'lâm, hüccetgibi kadıların şer'i ve hukukû vazifesine ait davalarda verdiği hükümleri içermektedir. Şer'iyyeSicilleri, 15. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk çeyreği arasındaki döneme ait Osmanlı tarihi vekültürünün hukukû, içtimaû ve siyasi kaynaklarıdır.Şer'i mahkemelerden kalan ve Şer'iyye sicilleri olarak adlandırılan bu defterlerde, devletin hukukû,iktisadû, içtimaû, askeri ve idari müesseseleri hakkında önemli tarihi bilgiler bulunmaktadır.Kastamonu ile ilgili önemli tarihi bilgilerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak ve şehrin siyasi,içtimaû ve idarû yapısını daha etraflı bir şekilde ortaya koymak için bu kayıtların incelenmesiyapılmaktadır.Çalışmamızın temel kaynağı olan Kastamonu Şer'iyye Sicillerinin mikrofilmleri, Ankara MilliKütüphanede bulunmaktadır. 69/1 No'lu Kastamonu Şer'iyye Sicili, Ankara Milli Kütüphanedenfotokopi yoluyla temin edilmiştir. Bundan sonraki dönemde sicilin transkripsiyonu, tezindeğerlendirilmesi ve bibliyografya taraması yapılmıştır. Söz konusu Şer'iyye Sicilindeki belgelerintamamı günümüz harflerine çevrilmiştir. Yine aynı şekilde bütün belgeler, konularına göre tasnifedilmiştir. Tezin sonunda yer alacak olan ekler kısmında teze konu olan sicilin orjinali fotokopi yoluile çoğaltılmış bir nüshası verilmiştir. Önemli şahıs , yer adları kurum ve kuruluş adlarına göre indekshazırlanmıştır.Tüm bu düşünce ve çalışmalar sonucunda, Kastamonu'nun dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin, siyasi,askeri, malû, idarû ve içtimaû tarihine ışık tutabilecek bilgiler elde edilmiştir. Vergi denetimi, tarım vehayvancılık ve eğitim gibi konularda olduğu gibi Osmanlı Devleti bünyesinde yaşayan toplumlararasında oluşturulan düzene bir kez daha şahit olunmuştur. Özellikle de, Osmanlı Bayrağı altında veOsmanlı hoşgörüsü içerisinde yaşayan Müslim ve Gayr-i Müslimler'in kanunlar çerçevesinde büyükbir uyum içerisinde yaşadıkları bir kez daha gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The registers of şer?iyye are the most important witnesses of the history and are important sources inthe archives materials. The registers of şer?iyye contain the judgments of the Muslim Judges in thetrials peculiar to their şe?i and legal duties on every subject sent from the centre administration ofcountry such as ferman, berat, i?lâm, hüccet, etc.The registers of şer?iyye are the sources that includethe legal, social and political culture and the history of the Ottaman between the second half of the 15century and the first quarter of the 20 century period.There is important historical information about the state?s legal, economic, social, military, andadministrative institutions in these documents from Şer?i Court which are called Şer?iyye Registers.These documents have been sudied in order to put forward the important information aboutKastamonu?s political, social and administrative in a detailed way.Kastamonu Şer?iyye Registers microfilms which are the main source of our study are kept in theAnkara National Library. The Kastamonu Şer?iyye Registers Şer?iyye numbered 69/1 was ensured bycopying from Ankara National Library.After that the transcript of the register, evaluation of the thesisand bibliography hatching were done. Whole documents in the above-mentioned Şer?iyye Registerwere translated into today?s alphabet. In addition to this, all the documents are classified according totheir subjects. The original pages of the register were copied and attached to the appendix placed at theend of the thesis. Index was prepared according to the the important names of person, places,institutions and associations.In the result of all the studies and thoughts the information which can give light to the political,military, economic, administrative and social history of Kastamonu at the same time Ottaman Empirehas been obtained. Besides the order on tax control, agriculture, stockbreeding and education, thesocial order provided among the societies in the Ottaman Empire has been witnessed once more. Ithas been shown once more time that in Ottaman?s flag and Ottoman?s tolarance Muslims and notMuslims lived in accordance with each other.