Tüketicilerin reklamlara yönelik tutumları-karşılaştırmalı bir araştırma (Türkiye-Rusya)
The consumers' attitudes directed towards advertisements -comparative research (Turkey-Russia)
- Tez No: 190322
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ VARİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Televizyon Reklamları, Tüketici Davranışı, Advertisement, TV Advertisement, Consumer Behavior
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ülkemizde ve diğer tüm ülkelerde, sanayi yapısının gelişmiş olması, üretim ile tüketimarasındaki uzaklığı büyük ölçüde genişletmiştir. Dağıtım kanalları aracılığı ile sanayiişletmelerinin ürünleri tüketicilere ulaşabilmektedir. Ürünlerin satış noktasına kadargetirilmiş olması yeterli olmamaktadır. Ürün hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesi degerekmektedir. Tüketicilerin bilgilendirilmesinde de çeşitli medya ortamlarındanyararlanılmaktadır. Kuşkusuz bunlar arasında en uygun yöntem reklamdır.Bu araştırma ile Türkiye ve Rusya'daki tüketicilerin reklamlara bakış açılarının farklıolup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu araştırmanın amacı,tüketicilerin reklamlara yönelik olan tutumlarını belirlemektir.Araştırma verilerinin toplanmasında karşılıklı görüşme tekniği uygulanmıştır.Araştırma evreni Türkiye ve Rusya'da ikamet eden farklı sosyo-ekonomik düzeydekiaileler tarafından oluşturulmuştur. Anket formu otuz sorudan oluşmuştur ve bu sorulartüketicilerin reklamlara bakış açılarını, reklamlara yönelik tutumlarını tespit etmekamacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışma, iki bölüm içermektedir. Birinci bölüm sözelbilgilerden, ikinci bölüm ise tüketicilerin cevapları sonucunda elde edilen verilerden,yani tablolardan oluşmuştur.Sonuç olarak iki ülkeyi temsil eden denekler arasında önemli farklılıklar olduğu,bireylerin ait olduğu değişik kültürlerin reklamlar konusundaki inançlarını ve böylecereklama olan genel tutumlarını etkilediği, televizyon reklamlarının bireylerin satın almadavranışlarını etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country and in other countries the development of industry expands distancebetween producer and consumer. The products of industry business enterprises reach toconsumers through distribution channels. It is not enough to bring products to salesoutlet. It is needed to inform consumers. It is utilized from the different media.Unsuspecting the most suitable one is an advertisement.The aim of this study is to establish the difference or similarity between Turkish andRussian consumers. At the same time the aim of this study is to determine an attitude ofcustomers directed towards the advertisement.The public survey was used in collecting the datum of this study. A questionnaireconsists of thirty questions and these questions were prepared to establish theconsumers? views and attitudes directed towards the advertisements. This study consistsof two parts. The first part includes the statements, the second part includes datum ofconsumer answers i.e., the tables.At the result it was determined that there are very important differences between thecountries, that the television advertisements affect consumers? behaviors and thatdifferent cultures affect the attitudes directed towards the advertisements.