Sosyolojik açıdan kadınlarla ilgili kalıp yargılar (Kırıkkale örneği)
Stereotypes opinions about women from sociologial point of view (model of Kırıkkale)
- Tez No: 190325
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNVER GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kalıp yargı, ön yargı, sosyal değişme, dini kültür, toplumsal norm, Stereotypes, prejudice, social change, religious culture, social rule
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Avrupa'da ve Amerika'da stereotipler üzerine yapılan araştırmaların özellikle son elliyıl içerisinde sosyal davranışlar üzerinde yoğunlaşmakta olduğunu görmekteyiz. lkyapılan stereotip çalışmalarının etnik gruplara yönelik olduğunu ve daha sonrakiçalışmalarda ise farklı konulara yönelindiği bilinmektedir. Bu konular arasında yer alancinsiyet algılarına yönelik stereotiplerde, sosyal kimlik teorisine ve dış grubunalgılanışına bağlı olarak şekillenmektedir. Ülkemizde ise bu hususlar üzerine yapılançalışmaların henüz yeterli düzeye ulaşmadığını düşünmekteyiz. Kadın olgusu ve kadındindarlığı üzerine çok çeşitli çalışmaların olmasına karşın, kadınlarla ilgili stereotiplerüzerinde ayrıntılı bir çalışmanın bulunmaması dikkat çekicidir. Çünkü toplumsaldeğerlerin ülkemizde yoğun bir şekilde kabullenilmesi ve kadının sosyal hayattakiyerinin ve statüsünün belli değerler çerçevesinde değerlendirilmesi, bu hususun aslındaayrıntılı bir şekilde araştırma konusu yapılmasını gerektirmektedir. şte bu alandakiboşluğu doldurmaya katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada,Kırıkkaleli kadınların, toplumsal değerlerde ve dini kültürde yer alan kadınlara ilişkinkalıp yargıları ve bunların ardındaki sosyal ve dini faktörleri, kadın bakış açısıylaincelemeyi hedeflemiş bulunuyoruz.Araştırmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanınkonusu, problemi, amaç ve önemi ile ilgili literatür ortaya konmaya çalışılmıştır.Araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesini oluşturan birinci bölümde stereotiplerve ön yargılar, çeşitli toplumlarda kadın olgusu, kadınlarla ilgili kalıp yargılar ve din ileilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmını oluşturan ikincibölümde ise, toplumsal değerler açısından kadınlarla ilgili kalıp yargılar ile dini yaşayışarasındaki ilişki ve dini literatürde kadınlara yönelik stereotipler incelenmiştir.Kırıkkale'de kadınlara yönelik kalıp yargıların belirlenip değerlendirilmesi araştırmayakatılan kadınlarla yaptığımız mülakatlar da ele alınarak, elde edilen bulgular kuramsalçerçevenin açıklama imkânlarıyla yorumlanmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
We have observed that the researches in the last fifty years about the stereotypes inEurope and America have been mostly about the social behaviors. It is known that thefirst stereotype studies have been about the ethnic groups and then about differentsubjects. One of the studies, the stereotypes towards sexual perception, has been shapedaccording to the social identity theory and external group perception. We believe thatthe studies made about this issue haven?t reached to the sufficient level. Although therehave been many studies about the women fact and religion, there aren?t any detailedstudies about the stereotypes of women. As detailed studies should be made about theaccepting of public values and the evaluation of women in the society. In order to fillthe space in this area, this study has been put forward to study the women of Kırıkkalein the respect of social values and religious culture, and the factors among the women inthe social and religious aspect.Our research consists of an introduction part and two chapters. In the introduction part,the subject, problem, aim and importance of the research and the related literature hasbeen studied. The introduction part constituting the conceptual and theoretical part ofthe study tries to explain the stereotypes and prejudice, the women fact in varioussocieties, the judgments and religious relations. The second part constituting theapplication part explains the shape judgments of women in the respect of social valuesand the relations about the religious life and the stereotypes about the religiousliterature. The determination of the shape judgments of the women has been studiedthrough the surveys with the participating of the women in Kırıkkale. The findings hasbeen interpreted and analyzed through the possibility of theoretical respect.