Portföy performansının devamlılığının analizi: Türkiye'deki yatırım fonları örneği
The persistence analysis of portfolio's performance: An examination of Turkish mutual funds
  1. Tez No: 190324
  2. Yazar: VELİ AKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH BÜKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım fonları, fon performansı, performans devamlılığı, göreceli vemutlak devamlılık, Mutual funds, performance of mutual funds, performance persistency, relative andabsolute persistency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Portföy performansının devamlılığı, araştırmacılar tarafından uzun zamandan beri etraflıcaincelenen önemli bir konudur. Birçok yatırımcı, fonun geçmiş performansının gelecekperformansının bir belirleyicisi olduğuna inanmak istemektedir. Eğer fon performansınınbelirli bir devamlılığı yoksa yapılan çalışmalar geçmişin analizinden öteye geçemeyecek vetahmin kabiliyetine sahip olmayacaktır.Bu çalışmada, ilk olarak Ocak 2000-Aralık 2004 dönemlerinde Türkiye'de faaliyet gösteren51 adet A tipi ve 51 adet B tipi yatırım fonunun aylık getirileri kullanılarak ve fonların hayattakalma eğilimleri dikkate alınarak performansları tek indeksli yöntemlere göre ölçülmüştür.Daha sonra da, yatırım fonu yöneticilerinin piyasa zamanlaması kabiliyetleri tahminedilmiştir.Çalışmada esas olarak cevap aranan soru, Türkiye'deki yatırım fonların kısa ve uzun dönemperformans devamlılığına sahip olup olmadıklarıdır. Bu amaçla, parametrik ve parametrikolmayan yöntemler kullanılarak devamlılık analizi yapılmıştır. Parametrik olmayanyöntemler, getirilerin normal bir dağılım göstermediği varsayımı altında daha güçlü sonuçlarvermektedir.Çalışmanın sonuçlarına göre; A tipi fon yöneticileri hem seçicilik hem de piyasa zamanlamasıkabiliyetine sahip değildir. B tipi fon yöneticileri ise sadece seçicilik kabiliyetine sahiptir. Atipi fonlar sadece kısa dönem göreceli ve mutlak devamlılık göstermişken, B tipi fonlar her ikidönemde de hem göreceli hem de mutlak performans devamlılığı göstermiştir. Performansdevamlılığı konusunda farklı sonuçlar olmakla birlikte, fonların her iki dönemde kazandıranolması olgusu kısa dönemde çok daha güçlü gözükmektedir.Sonuç olarak, Türkiye'deki yatırım fonları en azından kısa dönemde performansdevamlılığına sahiptir.
Özet (Çeviri)
The idea that mutual funds exhibit persistence in performance is one that has been debated byresearchers for some time. Most investors would like to believe that historical mutual fundperformance is indicative of future performance. If there is no performance persistence,empirical studies will not go beyond the analysis of mutual funds? past performance, and willnot have forecasting ability.In this study, single index models are applied to a free survivorship bias database of 51 A and51 B Types Turkish mutual funds using monthly returns over 5 years from 2000 to 2004.Then, it has been investigated whether mutual fund managers have market timing ability.The challenging question is whether Turkish mutual funds have performance persistency overthe short and long term or not. This study uses both parametric and non-parametric techniquesto examine performance persistence. Non-parametric models are robust when the assumptionof normality does not hold.The overall conclusion is that Type A mutual funds managers do not have stock selection andmarket timing ability. However, Type B mutual funds managers do have stock selectionability. Type A mutual funds show evidence of relative and absolute persistence in the shortterm while Type B mutual funds show significant results of relative and absolute persistencein both of the terms. Although there are various results in performance persistence of mutualfunds, the repeat winner phenomenon is stronger over shorter periods of evaluation.Consequently, it seems that Turkish mutual funds have performance persistency at least forthe short term.