Cemil Meriç'in eserlerinde özel isimler ve özel anlam yüklenmiş kelimeler
The private names and the words which are given special meanings in Cemil Meriç's books
  1. Tez No: 190345
  2. Yazar: HARUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özel isim, özel anlamlı kelime, kültür, terim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 524
Özet
Çalışmamızın konusu ve muhtevası iki başlık altında hulâsa edilebilir: Cemil MER Ç'inEserlerinde Geçen Özel simler ve Özel Anlam Yüklenmiş Kelimeler. Bu muhtevaçerçevesinde Cemil MER Ç'in telif ettiği 12 eser çalışma zeminimizi oluşturdu. Eserlertaranarak özel isimler ve özel anlamlı, açıklanmaya muhtaç kelimeler tespit edildi vekaynak eserlerin yardımıyla bu kelimeler açıklandı.Bu çalışmamızda, Cumhuriyet sonrası fikir hayatımızın şekillenmesinde önemli bir yertutan Cemil MER Ç'in eserlerinde geçen şair, yazar, devlet adamı, millû ve dinûkahraman isimleri; kitap, gazete, dergi, kurum, kuruluş...vb. isimlerinin tespitini yaptık veterim anlam taşıyan kelimelerin hangi bilim dalında, hangi manaya geldiğini ve özelanlam yüklenmiş kelimelerin taşıdığı manalar hakkında örnekli bilgi vererek CemilMER Ç'in daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedefledik.Bu tez çalışmasının bir başka gayesi de Cemil MER Ç'in kültür ufuklarını, onun kültürhazinesini besleyen ırmakları, bütün özel isimleri ve özel anlam yüklenmiş kelimeleri,hatta şifre diyebileceğimiz telmihli kelimelerin arka dünyalarını gözler önüne sererek,Cemil MER Ç okuyucularının istifadelerine sunmak ve bu yolda yapılacak çalışmalaraörnek teşkil etmektir.Çalışmalarımız neticesinde, çeşitli milletlere mensup, çeşitli bilim dallarına ve çeşitlikültürlere ait yaklaşık 7300 kelime tespit ederek bunların açıklamasını yapmışbulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
The aım of my studıes can be summarısed under the headıngs of: the prıvate names andthe words whıch are gıven specıal meanıngs ın Cemıl Merıc?s books. Wıthın thısframework the 12 works translated by Cemıl Merıc are the base of my study. Theseworks have been combed the prıvate names, and the other names, whıch have prıvatemeanıng, needed for further explanatıons, have been detected then they have beenexplaıned by means of source books.In thıs study we have ıntented to detect the names of the poets, authtors, statemen,natıonal and relıgıous `heroes? names books, newspapers, magazınes and the ınstutıonsetc of Cemıl Merıc after the foundatıon of the Turkısh Repuplıc by gıvıng the meanıng ofthe terms used all these works by Cemıl Merıc explaıned above what the meanıngs ofthese terms are ın dıfferent dıcıplıns and the words whıch are atrıbuted specıal meanıngby Cemıl Merıc ın order to make hım know and understand better.The other aim of my study ıs to make hım more under standable by revealıng the rıverswhıch feed hıs cultural treasure and cultural frontıers by makıng clear the all prıvatewords.At the end of all my studıes aproxımıtly 7300 words belonged to dıfferent languages andcultures have been detected and explaıned ın detaıl.Key Wolrds: prıvate name, specıal meanıng, culture, term.