Televizyon haberlerinde duygusallaştırma ya da duygu ötesi toplum yaratma (Show TV-Kanal D-ATV örneği)
Getting more emotional in the television news or to create a post emotional society (Cases of Show TV-Kanal D-ATV)
  1. Tez No: 190346
  2. Yazar: ZÜHAL GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMZA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Haber, Televizyon Haberciliği, Haber Sosyolojisi, Duygu ÖtesiToplum, News, Television News, Sociology of the News, Post Emotional Society
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
iiTELEV ZYON HABERLER NDE DUYGUSALLAŞTIRMA YA DA DUYGUÖTES TOPLUM YARATMA (SHOW TV-KANAL D-ATV ÖRNEĞ )Zühal GÖKTAŞÖZETTelevizyonun önemli bir program ürünü olan haber bültenleri, bireyleriçevrelerinde olup biten gelişmelerden haberdar ederek onları sosyalleştirmektedir.Bu sosyalizasyon sürecinde ise `bilgilenme' kavramının bireylere, modern toplumolmanın en büyük gereği olarak gösterilmesinin ve benimsetilmesinin ayrı bir rolübulunmaktadır. Bu tür bir benimsetme ile modern yaşama ulaşmak isteyen birey,bilgilenme arayışına girmekte, bu arayışına da haberler vasıtası ile ulaşmaktadır.Ancak haberlerin ne kadar gerçekler hakkında bilgilenmeyi sağladığı, tartışılır birdurum olmaktadır. Çünkü çoğu zaman gerçek, bir takım teknik hilelerin vedramatik öğelerin kullanılması ile bir öykü haline gelmektedir. Dramatik öğeleriçerisinde özellikle duygusallaştırma yöntemi kullanılmakta, böylelikle gerçek,gerçekliğinden çok şey kaybetmektedir. Bu nedenle çalışmada, duygulara aşırıvurgu yapılarak haber gerçekliğinin nasıl çarpıtıldığı ve bunun toplumsalsonucunun ne olacağı irdelenmeye çalışılmıştır.Bu amaçla yapılan çalışmada, öncelikle kavramsal çerçeve oluşturulmuş, ardındanShow TV, Kanal D ve ATV kanallarından 1-15 Mart 2005 döneminde kaydedilen1029 haberin içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda da olaylarınhaber haline getirilmesinde ve sunulmasında duygu temasının ön planda tutulmuşolduğu, her fırsatta duygulara aşırı vurgu yapıldığı gözlemlenmiştir. Bireylere nezaman nasıl hissetmeleri gerektiğinin öğretildiği, kalıp duygusal unsurlarınsunulduğu da ortaya konmuştur. Müzik kullanımı, görüntü tekrarı, görüntününyavaşlatılması ya da hızlandırılması gibi teknik özelliklerin, duygu yüklü sunumbiçimlerinin ve haberin öykü niteliklerine benzer biçimde yapılandırılmasının,duygusallaştırma için kullanılan yöntemler olduğu görülmüştür. Haberdekiduygusallaştırmanın bireyleri ve toplumu zaman içinde birçok duygusal durumakarşı duyarsızlaştırdığı, böylelikle duygu ötesi insan ve duygu ötesi toplum halinegelindiği de ayrıca vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiGETTING MORE EMOTIONAL IN THE TELEVISION NEWS OR TOCREATE A POST EMOTIONAL SOCIETY(CASES OF SHOW TV - KANAL D - ATV)Zühal GÖKTAŞABSTRACTAn important product of the television programs the news bulletin, socializes theindividuals by informing about all developments that took place around them. Inthis socialization process, the concept of `getting informed?, that has a differentimportant role, is showed and accepted to the individuals as the biggest necessity ofbeing a modern society. With this kind of acceptance, individual searches gettinginformed to arrive modern life. He or she achieves this by means of news bulletin.But, it is debatable issue how the news bulletin presents the realities. Because therealities usually become like a story by using of technical tricks and dramaticelements. Within the dramatic elements, especially getting more emotional methodis used therefore realities lose lots of thing with its essence. In this study, the aim isto search the societal results of distorting the news realities by making extremeemphasis on the emotions.Fulfillment of the aim in this study, firstly the conceptual frame is formed then,carried tuft content analysis on 1029 news bulletin by recording in the period of 1-15 March 2005 from Show TV, Kanal D and ATV. In the end of the study, it isobserved that making and presenting the events as news, emotion subject havegreat importance and make great emphasis on the emotions in each occasion. Withthe presenting of model emotional elements, the individuals are taught when andhow they feel. It is also observed that the technical features as music usage, imagerepeating, slowing down or accelerating of the image, emotional presenting formand structuring the news as a story are the methods of getting more emotional. It isalso stressed that getting more emotional in the news bulletin causes theindividuals being insensitive in the events that they faced therefore post emotionalindividual and post emotional society are created.