Hidayet Çelebi ve divanı
Hidayet Celebi and his divan
- Tez No: 190724
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET MERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hidayet, Divan, Akkoyunlular, poem, analyzed text
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Yaklaşık yedi yüzyıl süren dûvân edebiyatı döneminde sayısız eser verilmiştir.Bu eserler, geçmişimiz hakkında bilgi veren en önemli vesikalardır. Geçmişimiziaydınlatması açısından bu eserlerin önemi göz ardı edilemez.Hidayet, edebiyatımızda Akkoyunlular döneminde, XV. yüzyılda yaşamış birşairimizdir. Uzun Hasan, Sultan Halil ve Sultan Yakup'un döneminde yaşamıştır. 1498tarihinden önce vefat etmiştir. Hidayet, aynı zamanda Akkoyunlular'da emirlikyapmıştır.Hidayet'in bir dûvânı vardır. Bu dûvândan başka herhangi bir eseri yoktur.Hidayet Dûvânı'nın elimizde bulunan dört nüshası vardır. Bu dört nüshanın ilkiBodleian ( ngiltere); ikincisi Chester Beatty'de ( rlanda); üçüncüsü de Topkapı'da( stanbul); dördüncüsü de G. F. S. Stevensen'in şahsi kütüphanesindedir. Stevensennüshası hariç, diğer üç nüsha metnin oluşturulmasında kullanılmıştır. Şiirler transkribeedilip edisyon kritik yapılarak, klasik dûvân tertibine göre sıralanmıştır. Eserde toplam246 şiir vardır. Hayatı, edebi kişiliği ve dûvânın şekil özellikleri incelendikten sonra,dûvânın metni verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Hidayet, Dûvân, Akkoyunlular, Şiir, Tenkitli Metin
Özet (Çeviri)
A great number of works were given in the period of divan literature. These arethe most important documents giving information about our past. Without them our pastcould not be enlightened.Hidayet, who lived in our literature in Akkoyunlular era in the15th century, ispoet. He live term of Uzun Hasan, Halil Sultan and Yakup Sultan. He was also a swayin that era. He died before 1498 years. He has no works except for a Divan.We have his Divan?s four copies. The first one is in Bodleian, England. Thesecond one is in Chester Beatty, Ireland and the third one is in Topkapi, Istanbul,Turkey, fourth one is G. F. S. Stevensen?s own library. Except for Stevensen, otherthree copies have been used to create text. Poems were transcribed, made edition criticand ordered in classical Divan rules. There are 246 poems in total. The text of Divanwas given after his life and literary personality were studied.