Gaziantep ve çevresinde doğumla ilgili inanış ve uygulamalar
Believes and practices related with birth in gaziantep and around Gaziantep
  1. Tez No: 190983
  2. Yazar: DİLEK YÜKSEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEHİYE KÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Doğum, Çocuk, İnanış, Tören, Folklor, Gaziantep, birth, child, belief, ceremony, folklore
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZETGAZİANTEP VE ÇEVRESİNDE DOĞUMLA İLGİLİ İNANIŞ VEUYGULAMALARYÜKSEL, DilekYüksek Lisans Tezi, Türk Halk Bilimi Anabilim DalıTez Danışmanı Yrd. Doç.Dr. Behiye KÖKSELOcak 2007, 206 sayfaGeleneksel değerler, toplumun ortak bir bilinç ve kabulle yaşattığı inanış vetörenlerden oluşur. Yaşanılan coğrafyadaki geçmiş kültürler yeni kazanımlarla herdevirde farklı ve zengin gelenek sistemlerini oluşturur. Teknolojinin gelişmesi veşehirleşmenin artması geleneksel değerlerin yaşatılmasını büyük ölçüde etkileyendeğişim sebepleridir. İnsan hayatının ilk ve en önemli geçiş dönemini oluşturandoğum gelenekleri zengin bir inanış ve törenler sürecidir. Bu sürece ait tüm törenleraynı zamanda bir bireyin topluma kabulüdür ve bireyin içinde yaşadığı cemiyetintüm üyeleriyle gerçekleştirilir. Teknolojik ve ekonomik gelişmelerin odağında olanve hızlı bir kentleşme süreci içinde bulunan Gaziantep, tarih boyunca önemlikültürlerin ve uygarlıkların buluşma noktasında olmuş önemli bir merkezdir. Tüm buözellikleri ile birlikte günümüzün modern ve büyük şehirlerinden biri olanGaziantep, doğum süreci etrafındaki inanışların sözlü kültürde ve gelenekseluygulamaların, törenlerin toplum hayatında yaşatıldığı nadir kentlerdendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBELIEVES AND PRACTICES RELATED WITH BIRTH IN GAZİANTEPAND AROUND GAZİANTEPYÜKSEL, DilekMaster Thesis, MAIN DISCIPLINE OF TURKISH FOLKLORESupervisor: Yrd. Doç. Dr. Behiye KÖKSELJanuary 2007, 206 sayfaTraditional values are composed of believes and ceremonies which societykeep alive with a comman consciousness and acceptance. Former cultures in thegeograpical area lived consist of their various and rich tradition systems with newacquisitions in every age. Development of the technology and increasingurbanization are the reasons of change largely affecting the traditional values keptalive. Birth traditions consisting of first and most important transition period ofhuman life are the process including rich believes and ceremonies.All theseceremonies in this process are not only includes acceptance to the society but theyare also carried out with the gathering of the members of related society. Gaziantepwhich is considved as the focus of technological and economical developments andin the fast urbanization process is an important city which has been the cradle of theimportant cultures and civilizations. Gaziantep with its all characteristics, is one ofthe modern, big and rare cities where believes concerning the birth process in oralculture and traditional practices and ceremonies in the society are being kept aline.