Osmaniye'de doğumla ilgili inanç ve uygulamalar
Bekief and applications about the birth in birth in Osmaniye
- Tez No: 188089
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FUZULİ BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Doğum, İnanç, Çocuk, Folklor, Birth, Blief, Cild, Folklore
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZETOSMANİYE'DE DOĞUMLA İLGİLİ İNANÇ VE UYGULAMALARTEKE, ElifYüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler ABDTez Danışmanı: Doç. Dr. Fuzuli BAYATEylül 2005, 136 sayfaHalk kültürünün oluşmasında, bireyin içinde yaşadığı toplumun tarihi,sosyal yapısı, kültürel olayları ve gelişen teknolojisi etkili olur. Bireylerinyaşantılarında çeşitli dönemler vardır. Bu dönemlerin en önemlisi, bireyi toplumakazandıran ?Doğum Dönemi?dir. Geçiş dönemlerinden olan doğum döneminde,birey, çeşitli adet ve inanmalarla yeni yaşantısına hazırlanır. Osmaniye veçevresinde, doğum döneminde çeşitli pratikler uygulanır. Doğum dönemi diğerdönemlerin de başlangıcı olduğu için çok önemlidir. Doğum öncesinden başlayanuygulamalarla, çocuğun sağlıklı doğması, doğduktan sonra da yaşamını sağlıklısürdürmesi amaçlanır. Çocuk doğduktan sonraki kırk güne çok önem verilir. Anne veçocuğun korunmasız olduğuna inanılan bu kırk gün içinde, onları kötü etkilerdenkorumak için birtakım önlemler alınır. Doğum döneminde yapılan uygulamalarınbazıları tamamen sihri özellikler taşırken bazıları da tamamen dini özelliktaşımaktadır. Ama birtakım uygulamalar da hem dini hem sihri özellik taşımaktadır.Osmaniye ve çevresinin halk kültüründe, İslamiyet öncesi adet ve inanmaların,İslamiyet'in, binlerce yıllık kültüre sahip Çukurova'nın, Batılılaşma ve gelişenteknolojiyle birlikte gelen batı kültürünün etkileri vardır. Osmaniye halk kültüründe,geçiş dönemlerinin ilki olan doğum döneminde uygulanan adet ve inanmalarda, bukültürlerin çok renkliliği ve izleri görülür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBELIEF AND APPLICATIONS ABOUT THE BIRTH IN OSMANIYETEKE, ElifM.A. Thesis, Graduate School Of Socıal Scıenses,Supervezör: Assoc. Prof. Dr. Fuzuli BAYATSeptember 2005, 136 pagesThe public culture provides an order and harmony to the life of theperson in the society. The history of the society that a person lives in, socialstructure, cultural events and improving technology effects the public culture'scome into being. There areseveral periods in the people's lives. The mostimportant period is the“birth period”which gains the person into that society.In the birth period which is the transition period, the person prepares himselfinto his new life with several customs and beliefs. In Osmaniye and its area,some several practices are carried out in the birth perod. The birth period isvery important because it's the begining of the other periods. With theapplications that started pre-birth; an healthy birth and an heal thy survival areaimed. The 40-day period after the child's birth is given much moreimportance. In this period, which is believed as the mother and the baby aren'tprotected, several precautions are taken to avoid them from danger. Someapplications which are done in the birth period, carries magical peculiarities,however, other applications carries religious peculiarities. But some of theapplications carries either magical or religious peculiarities. In the publicculture of Osmaniye and its area, ıslamic religion of Çukurova with its athousand-yeared culture has the west culture effects with the improvingtechnology and the westernization. In Osmaniye's public culture the signs andthe colorfulness can be seen in the birth period, known as the transitionperiod in which the customs and the beliefs are applied into.