Antakya ve çevresindeki düğünlerin sosyal/kültürel değişim ve etkileşimleri
The social and cultural variations and mutual influences of wedding celebrations in Antakya and the surrounding region
- Tez No: 191021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Evlenme, Evlilik Türleri, Düğün Törenleri, Hatay, EtnikKültürler, Marriage, Wedding Ceremony, Hatay, Marriage Types, EthnicCultures
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Adem ve Havva söylencesinden günümüze kadar gelen tarihsel süreçte her şey kadınve erkek birlikteliği üzerine şekillenmiştir. Çünkü insanın doğaya olan hükmü bireyken değil,aileler oluşturup, toplum olmaya başladığı günden başlar. Bu nedenle ilk çağlardan itibarenaile ve evlilik olguları büyük önem taşır.Tez bu önemin ortaya konulması amacı ile dört ana bölümden oluşturulmuştur.Birinci bölüm olan girişte evlilik kavramı ve tarihçesi, evlilik türleri ve evlilik ile ilgili bugüne kadar yapılmış çalışmalar anlatılmaktadır.kinci bölümde; çalışmanın amaç ve önemi, kapsam ve sınırlılığı, yöntemi, veritoplama teknikleri ve çalışma ile ilgili tanımların verildiği kavramsal çerçeve yer almaktadır.Üçüncü bölüm, araştırma alanının tarihsel, coğrafik ve etnik yapısının anlatıldığıbölümle başlayıp, Anadolu'daki evlilik türlerinin açıklandığı ve düğün motiflerinin verildiğibölümle devam eder. Üçüncü bölümün son kısmını, alan araştırmasında elde edilen hamverilerin yorumlanmasıyla oluşan ana bilgiler oluşturur.Dördüncü ve son kısımda ise araştırma sonucu elde edilen sonuçlar açıklanmış vekonu ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İn the historical period which is from Adam and Eve myth until to nowadays,everything is assumed on the man and woman relationship. Because the judgment of thehuman being to the nature has begun when he has formed families and has begun to be acommunity but not he is an individual. Therefore, family and marriage has presented toomuch importance as from antiquity.The thesis is constituted four main parts with the aim of bringing up this importance.In the first part, which includes introduction, it is explained the concept of marriage and itshistorical account, marriage types and the studies done related to the marriage till today.In the second part, the target and the importance of the study, its comprehension andextremity, process and the conceptual perspective in which the definitions are given about thetechniques of datum collecting and working take part.The third part begins with the section that the historical, geographical structure ofthe researching field and it continues with includes marriage types and wedding motifs inAnatolia.In the fort and the last part, the conclusions that are maintained from the research areexplained and the suggestions related to the subject are presented.