Türkiye'de ekoturizmin sürdürülebilir gelişimi: Kaçkar dağları milli parkı örneği
Sustainable development of ecotourism in Turkey; The case of Kaçkar mountains national park
- Tez No: 191029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİYE GÜREŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Sürdürülebilirlik, Korunan Alanlar, Kaçkar Dağları, Eco-tourism, Sustainability, Protected Areas, Kackar Mountains
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türkiye, deniz, kum, güneş gibi kaynaklarıyla gerçekleştirdiği kitle turizmhareketleri yanında tarihi, kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, gastronomisi, folklorüve insanları ile de eşsiz alternatif turizm imkânlarına sahiptir. Bu doğrultuda sonyıllarda doğaya ve yerel halka öncelik tanıyan ve çevre dostu turizm hareketi olarakda adlandırılan ekoturizm ülkemizde de ön plana çıkmaya başlamıştır. ÖzellikleDoğu Karadeniz Bölgesinde var olan doğal kaynakların ve kültürel zenginliklerinsürdürülebilirliklerinin sağlanarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalaryoğunlaşmıştır. Bu çalışma ile Kaçkar Dağları Milli Parkındaki ekoturizmpotansiyelini araştırmak ve mevcut turizm talebinin alana ve yakın çevresine olansosyal, kültürel ve ekonomik etkilerini ortaya koymak hedeflenmiştir. Bu kapsamda,çok değerli doğal ve kültürel kaynak değerlere sahip olan alanın planlanmasınayönelik her türlü kaynak ve tehdit unsurlarını belirleyerek, tüm doğal kültürelkaynakların sürdürülebilir kullanımını güvenceye alacak yönetim önerilerioluşturulmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde tezin amacı ve önemi vurgulanmıştır. kinci bölümde,literatürde turizmin çevre üzerine olan etkileri, ekoturizmin gelişim süreci veözellikle korunan alanlardaki sürdürülebilir uygulamaları detaylı olarak elealınmıştır. Üçüncü bölümde ise, araştırma bulguları ortaya konmuş ve araştırmaalanına yönelik elde edilen görsel ve sayısal bulguların yorumları ve sonuçlarıtartışılmıştır. Dördüncü bölümde ise, sürdürülebilirlik bağlamında alana özgüturizmin gelişmesi ve bölgesel ekonomiye olan olumlu etkilerini artırmak içinyapılması gerekenlere ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has also unique alternative tourism opportunities with her history,culture, art, natural beauties, gastronomy and people in addition to mass tourismmovements actualized with the resources like sea, sand and sun. In this regard, eco-tourism which is also named nature and local people prioritizing and environmentalfriendly tourism has been getting at the spotlights in our country in recent years.Especially, operations oriented to evaluation of natural resources and culturalrichness of the Eastern Black Sea Region have been augmented. This study aimed todetermine the eco-tourism potential of the Kaçkar Mountains and detect the social,cultural and economic affects of current tourism demand on the region andneighborhood. In this scope of view, It has been tried to generate managementsuggestions which is able to warranty the sustainable usage of all the natural andcultural resources by determining the opportunities and threads towards the planningof the region which has valuable natural and cultural resources.In the first chapter, to emphasized the aim and importance of study. In thesecond chapter, the environmental affects of tourism, developing progress ofecotourism and particularly its sustainable practices in protected areas have beenstudied in addition in the literature. In the third chapter, findings have been presentedand comments results of visual and numeric findings of the research area have beendiscussed. In fourth chapter, the suggestions concerned with the things which arerequired in order to develop the tourism peculiar to the region within the context ofsustainability an to increase its positive effect on the regional economy have beenpresented.