Avrupa Birliği sürecinde küçük ölçekli konaklama işletmelerinin analizi; sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri: Bodrum örneği
The analysis of small scale accommodation enterprise's in the process of European Union; determination of their problems and suggestions solution: The case of Bodrum
  1. Tez No: 191028
  2. Yazar: SALİH ZEKİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama, Küçük Ölçekli şletmeler, Avrupa Birliği, KOB, Bodrum, Tourism, Accommodation, Small Scale Enterprises, European Union, SMEs, Bodrum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Küçük ölçekli konaklama işletmeleri, turizm endüstrisinin önemli bir parçasıdurumundadır. Küçük işletmeler, ülke ekonomileri ve toplum için oldukça önemlidir.Bu tür işletmelerin sayısının artırılması, ekonomik yapıya bir ahenk ve dinamizmsağlayacaktır. Bu işletmeler, hükümetlerin ülkede artan gelir dağılımı eşitsizlikleriniçözmede bir araç olabilirler.Küçük ölçekli konaklama işletmeleri turizm endüstrisinde çok daha önemlibir rol oynayabilirler ancak sorunları vardır ve kendi başlarına bu sorunlarınüstesinden gelemezler. Sorunlarının çözümünde devletin, kurum/kuruluş veörgütlerin desteğine ihtiyaç duyarlar.Bu araştırmanın temel amacı, Avrupa Birliği (AB) sürecinde, küçük ölçeklikonaklama işletmelerini analiz edip, sorunlarını tespit etmek ve olası çözüm önerilerisunabilmektir.Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, araştırmaya vemetodolojisine ilişkin genel bilgiler içermektedir. kinci bölüm, araştırma konusunailişkin literatür araştırmasına ilişkin bilgilerden oluşmaktadır. Üçüncü bölüm,Bodrum ve yöresinde, küçük ölçekli konaklama işletmelerinin analizi ve sorunlarınıntespitine yönelik bir anket çalışmasından oluşmaktadır. Çalışmanın son bölümünde,sonuçlar ve sorunlara olası çözüm önerileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Small scale accommodation enterprises bring into existence an important partof the tourism industry. Small enterprises are very important for the economy andsociety in a country. Increasing the number of those business may be proof ofdynamism and a sound economic system. They can be an instrument for thegoverment to decrease negative effects of the unequal distribution of income in acountry.The small accommodation enterprises may play more important role intourism industry but they have problems and they may not be able to overcome theirproblems by themselves. They need help from any organisation, institution and statein order to solve their problems.The main aim of this research is to analyze of small accommodationenterprises in the process of European Union, to find out their problems and offerpossible solutions for their problems.This study consists of four chapters. The first chapter in general, is about thestudy and ıt?s research methodology. The litreature review findings are in the secondchapter. The third chapter is questionaire, the aim of which is an analyze and to findout problems of small accommodation enterprises in and around Bodrum. Lastchapter includes results and possible suggestions for solution of their problems.