Gazetelerde yayımlanan iş ilanlarında ayrımcılık ve fırsat eşitliği: Türkiye ve İngiltere karşılaştırması
Discrimination and equality of opportunity in job advertisements: Comparison of Turkey and UK
  1. Tez No: 191435
  2. Yazar: ELİF ŞEŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma hayatı, ayrımcılık, fırsat eşitliği, iş ilanı, Working life, discrimination, equal opportunity, job advertisement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türkiye'nin, temelinde ekonomik bir birlik olan AB ile tam üyelikmüzakerelerinde en önemli alanlardan birini de çalışma hayatıoluşturmaktadır. Çalışma hayatının ilk adımı olan işe giriş ve işe girişte tümadayların eşit fırsatlara sahip olması ise hem örgütsel hem de toplumsalboyutta ele alınması gereken bir konudur. Bu çalışmada Türkiye vengiltere'de yayımlanan iki gazetenin eklerindeki iş ilanları, fırsat eşitliğiniengelleyerek ayrımcılığa yol açan ifadeler yönünden incelenmiştir.ş hayatı açısından ayrımcılık, adayların işle ilgili olmayan kriterleregöre seçilmesi olarak tanımlanabilir. Kişisel ve toplumsal önyargılara bağlıolarak gelişen ayrımcılık, hem toplumsal hem de örgütsel boyutta eşitsizliğeyol açabilmektedir. lanların yayımlandığı gazetelerin ise ayrımcı ifadeleridoğallaştırarak yaygınlaştıran mecralar haline geldikleri dikkat çekmektedir.ngiltere ve Türkiye'nin ayrımcılık ve fırsat eşitliği ile ilgili yasal çerçeveleri vemevcut durumlarının da karşılaştırıldığı bu çalışmada Türkiye'deki işilanlarında yaş, cinsiyet ve okul tercihi gibi doğrudan ayrımcılık ifadelerine yerverildiği bulgusuna ulaşılmıştır. ş tanımı, işveren adı ve seçim kriterleri gibiözelliklerin belirsizlik bırakılması sonucu dolaylı ayrımcılığa yol açanifadelerin oranının da Türkiye'de daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Working life is one of the most important negotiation topics in Turkey?sfull membership process with EU which is an economic association basicly.Recruitment as the first stage of working life and equal opportunities for eachcandidate in recruitment process should be discussed both in organizationallyand also in socially. In this study, statements which prevent equal oppurtunityand lead into discrimination in job advertisements which are published in oneof the Turkish and one of the English newpaper supplements are searched.In working life discrimination may be defined as selection of thecandidates for a job according to the criterias which are not related to the job.Discrimination might arise from personal and social biases. It may causeinequality on the scale of organization and also society. It maybe said thatnewspapers which publish these job advertisements are places thatnormalize and generalize the discriminatory statements. In this study legalframeworks and current situations of UK and Turkey in discrimination andequal opportunity are compared. It is found that there are direct discriminationstatements like age, gender and university preferences in job advertisementsin Turkey. Also indirect discrimination rate that is caused by indefinitespecifications like job description, name of the employer and selection criteriasis higher in the adversitements that are published in Turkish newpaper thanthose of English newspaper.