Yabancı dil öğretiminde sağ beyin yarıküresini ya da sol beyin yarıküresini baskın olarak kullanan öğrencilerin öğrenme biçimleri ve bunların başarıya etkisi
The Relationship between learning styles of left and right brain dominated learners and their success in foreign languyage teaching
  1. Tez No: 191434
  2. Yazar: PINAR ÖZTAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hemisferik baskınlık, sağ beyin yarıküresi, sol beyinyarıküresi, Öğrenme biçemleri, Görsel biçem, Sözel biçem, Hareketli biçem, Dokunumsal biçem, Alan Bağımlı biçem, Alan Bağımsız biçem, Yenilikçi biçem, Çözümsel biçem, Sağduyulu biçem, Dinamik biçem, öğrenci, Duyusal biçem, Sezgicibiçem, Düşüncesel biçem, Duygusal biçem, Yargılayıcı biçem, Algılayıcı biçem, Etkinbiçem, Yansıtıcı biçem, Kuramcı biçem, Yararcı biçem, Zincirleme biçem, Bütüncülbiçem, Başarı, Yabancı dil öğretimi, Hemispheric Dominance, Right Brain Hemisphere, Left BrainHemisphere, Learning styles, Visual style, Verbal style, Kinesthetic style, Tactile style, Field-dependent style, Field-Independent style, Innovative style, Analytic style, Common-Sense style, Dynamic style, Sensing style, Intuitive style, Thinking style, Feeling style, Judging style, Perceptive style, Active style, Reflectiv style, Theorist, style, Pragmatist style, Sequential style, Global style, Succees, Foreign languageteaching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZETÖztan, Pınar,Yabancı Dil Öğretiminde Sağ Beyin Yarıküresini ya da Sol BeyinYarıküresini Baskın Olarak Kullanan Öğrencilerin Öğrenme Biçemleri ve BunlarınBaşarıya Etkisi,Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Yrd. Doç. Dr. Arif Sarıçoban,173sBu tezin amacı, yabancı dil öğretiminde sağ ve sol beyin yarıküreli öğrencilerinöğrenme biçemleri ile öğrenci başarısı arasında bir ilişkinin olup olmadığınınbulunmasıdır. Bu tezde öğrenme biçemleri ve baskın beyin yarıkürelerinin özelliklerigenel hatları ile tek tek ele alınmıştır. Bu tezde sağ ve sol beyin yarıküreli öğrencilerinöğrenme biçemleri ile İngilizce dersinden almış oldukları başarı notları arasındaki ilişkiesas alınmıştır.Teze Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Nebahat Keskin İlköğretim Okulunda veDr.Reşit Galip İlköğretim Okulunda 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında altıncı sınıfadevam eden öğrenciler öğrenme biçemleri ve beyin baskınlığı anketlerini cevaplayarakkatılmışlardır.Anketlerden elde edilen veriler ile öğrencilerin 2005-2006 Eğitim-öğretim yılıİngilizce karne notları üzerinde SPSS olarak kısaltılan istatistiki inceleme programıkullanılarak istatistiki inceleme yapılmıştır. Bu inceleme sonucunda sağ ve sol beyinyarıküreli öğrencilerin öğrenme biçemleri ile başarı arasında çok büyük oranlardaolmasada bir bağlantı olabileceği ortaya çıkarılmıştır. Böylece yabancı dil öğretimindesağ ve sol beyin yarıküreli öğrencilerin hangi biçemleri kullandıklarının bilinmesininçeşitli katkılarının olduğu ve öğretim esnasında sağ ve sol beyin yarıküreli öğrencilerinöğrenme biçemlerinden yararlanılması gerektiği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÖztan,Pınar, The Relationship Between Learning Styles Of Left And Right BrainDominated Learners And Their Success In Foreign Language Teaching, Master?sThesis, Advisor: Yrd.Doç. Dr. Arif Sarıçoban, 173pThis study aimed at researching whether there is a relationship between learningstyles of left and right brain dominated learners and their success in foreign languageteaching. In this theisis the characteristics of each brain hemisphere and the learningstyles were generally explored. The relationship between learning styles of left and rightbrain dominated learners and the marks which the learners got in English course wasthe main subject of this study.The pupils who continued the sixth grade in 2005-2006 Academic year in NebahatKeskin Elementary School and Dr.Reşit Galib Elementary school participated in thisstudy by filling the learning styles and hemispheric dominance inventories.The data obtained from the inventory and the marks which the pupils got in Englishcourse in 2005-2006 Academic year were analyzed via the statical analysis programmewhich is called as SPSS. The results of this analysis indicated that althere is a smallamount of relationship between the left and right brain dominated learnears? learningstyles and success in various correlations. Hence, it was proved that knowing thelearning styles of the left and right brain dominated students had various contributionsto foreign language teaching and it was necessary to benefit from this during theteaching process.