Türkiye'de fikri mülkiyet kültürünün yerleşmesine yönelik korsan yayıncılığın etkileri
The effects of piracy on the establishment of culture on intellectual property rights in Turkey
  1. Tez No: 191468
  2. Yazar: GÖKMEN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER İLBARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet, korsan yayıncılık, intellectual property rights, piracy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETTekin, Gökmen, Türkiye'de Fikri Mülkiyet KültürününYerleşmesine Yönelik Korsan Yayıncılığın Etkileri, Yüksek Lisans Tezi,Danışman:Prof. Dr. Zafer LBARS, 104 s.Teknolojinin de gelişmesi ile fikri mülkiyet alanında önemligelişmelerin yaşandığı ve toplumların ekonomik, kültürel ve sosyalaçılardan kalkınmasının büyük ölçüde fikir üretimine bağlandığı bilinenbir gerçek olmuştur.Bu çalışmada da; fikri mülkiyet kavramı ile fikri mülkiyetioluşturan unsurlardan telif hakları ve bu hakkın ihlal edilmesi ile ortayaçıkan korsan yayıncılık suçu ele alınmıştır.Korsan yayıncılık suçunun ele alınmasındaki asıl amaç; fikrimülkiyet kültürünün yerleşmesinin önündeki en büyük engellerden biriolan korsan yayıncılığın bir suç olması ve korsanlık gibi kronik halegelmiş suçların sebeplerinin mutlaka ortaya konmasının gerekliliğidir.Aksi takdirde, gerçekçi çözüm üretmek ve dolayısıyla o suçunişlenmesini engellemek için önlemler almak oldukça zor bir halalmaktadır.Suçla mücadele için kanun çıkartmanın tek başına yeterliolmadığı, yasaları uygulamanın daha önemli olduğu artık herkestarafından bilinen bir gerçek olmuştur. Bu evrensel kuramın en güzelörneği korsanlıkla mücadele alanında görülmektedir. Korsanlıkla etkinmücadeleye yönelik yapılan kanuni düzenlemeler, uygulamaya tamolarak yansıtılamamış ve bu durum korsanlık alanında dünya devletleriarasında Ülkemizin ön sırlarda yer alması sonucunu doğurmuştur.Bu noktadan hareketle, çalışmada geçen konulardeğerlendirildiğinde ortaya çıkan en önemli sonuç; korsanlamücadelede yetkili kurumların üzerlerine düşen görevleri gerçekanlamıyla yerine getirmeleri ile Türkiye'deki gelir seviyesinin ve alımgücünün düşüklüğü göz önüne alındığında çok pahalı olan kitap, film vemüzik CD'lerinin fiyatlarının düşürülmesinin gerektiğidir.Bu çerçevede çalışmanın, fikri mülkiyet kültürünün yerleşmesi vekorsanlıkla etkin mücadele edilmesi amacıyla çalışan kurum vekuruluşlara ışık tutacağı umulmakta ve bu mücadeleye bir yönverilmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTekin, Gökmen, The Effects of Piracy on The Establishment of Culture onIntellectual Property Rights In Turkey, Master?s Thesis, Advisor: Prof. Dr. ZaferLBARS, 104 p.By the development of technology, important approaches have occurred.It is a known truth that economical, cultural and social developments are basedon intellectual production.In this study, concept of intellectual property rights particularlycopyrights and the fight against copyrights frauds and the pirated materialshave been explained.Main purpose of dealing with piracy is; initially it is a crime and to sortout the reasons of chronic piracy. Otherwise, to find applicable solutions andprevent this crime will be quite difficult.As it is known just to prepare legislation is not enough by itself. Besides,implementation is more important than legislation and the best example is thefight against intellectual property rights frauds. Regulations regarding piracyhave not been implemented properly and our county has become one of thecountries, which have important problems on intellectual property rights.The most important outcomes of the research are; competent bodieshave to fight against intellectual property rights effectively, low rate ofprosperity and high price of books, VCDs and MP3s.Within this regard, it is hoped that this study should be a useful researchto anyone who deals with intellectual property rights.