Hipertansif hastalarda 2,5 mikrog/kg intramuskuler deksmedetomidinin anestezi indüksiyonu ve endotrakeal entübasyona olan yanıta etkisi
The effect of intramuscular dexmedetomidine on the hemodynamic response to endotracheal intubation in hypertensive patients
- Tez No: 192030
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KARAMEHMET YILDIZ, DOÇ.DR. KUDRET DOĞRU, PROF.DR. HALİT MADENOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Intramuscular, dexmedetomidine, endotracheal intubation, heart rate, hypertention.vii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETndüksiyon öncesi intramüsküler 2,5 µg/kg dexmedetomidinin anesteziAmaç :indüksiyonu ve endotrakeal entübasyon sırasında oluşan hemodinamik yanıta etkisiniaraştırmaktır.Hastalar ve Yöntem : Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı alındıktansonra, çalışmaya 40-70 yaş arası, ASA (American Society of Anesthesiologist) sınıflamasına göreII-III olarak değerlendirilen, antihipertansif tedavi alan, genel anestezi altında abdominal veyajinekolojik cerrahi uygulanacak, operasyon süreleri 30 dakika ile 3 saat arasında değişen, her ikicinsiyetten toplam 60 hasta rastgele alındı.Anestezi indüksiyonundan 45-60 dakika önceGrup - I olgulara 5 ml volüm içinde 2,5 µg/kg intramüsküler(im) dexmedetomidin( DMED )Grup - II olgulara 5 ml % 0,9 serum fizyolojik intramüsküler yolla uygulandı.Maske ile 3-4 dakika oksijen verilerek preoksijenasyonu takiben intravenöz 5 mg/kgtiopental, 2 µg/kg fentanil ve 0,1mg/kg veküronyum ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Anesteziidamesi % 65 azot protoksit (N2O) ve % 35 oksijen (O2) karışımı içinde % 1-1,5 sevofluran ilesürdürüldü. Çalışmaya alınan hastalarda endotrakeal entübasyona karşı oluşan yanıtıdeğerlendirmek için ilaç öncesi, indüksiyon öncesi, entübasyon öncesi, entübasyon sonrası 1.dakika, entübasyon sonrası 3. dakika ve entübasyon sonrası 5. dakikadaki sistolik arteriyel kanbasıncı (SAB), diastolik arteriyel kan basıncı (DAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijensatürasyonu (SpO2) verileri kaydedildi.Bulgular: DMED grubunda anestezi indüksiyonu öncesi SAB, DAB kontrol grubunagöre düşük bulundu, ayrıca entübasyon sonrası 1. dakika SAB, DAB ve KAH değerleri kontrolgrubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p0,05).vSonuç : Operasyondan 45-60 dakika önce 2,5 µg/kg dozunda intramüsküler DMED, hipertansifhastalarda indüksiyon öncesi SAB ve DAB değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük vekabul edilebilir sınırda olmasını sağlamıştır. Ayrıca im 2.5 µg/kg DMED uygulanan hastalardaentübasyonun 1. dakikasında daha düşük SAB ve DAB kaydedilmesi; kontrol grubuna göreanestezi indüksiyonu ve entübasyona hemodinamik cevapta im DMED'in etkili olduğunudüşündürmüştür.Anahtar Kelimeler : ntramüsküler, dexmedetomidin, endotrakeal entübasyon, kalp hızı,hipertansiyon.vi
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF INTRAMUSCULAR DEXMEDETOMIDINE ON THEHEMODYNAMIC RESPONSE TO ENDOTRACHEAL INTUBATION INHYPERTENSIVE PATIENTSABSTRACTAim: This study was performed to evaluate the effect of intramuscular dexmedetomidine on thehemodynamic response to endotracheal intubation in hypertensive patients.Patients and metods: After obtaining approval from Erciyes Univercity Medical Faculty EthicsCommittee and informed consent, we studied 60 patients (ASA I-III) scheduled for electiveabdominal or gynecologic surgery of about 33 min-3h duration.Patients were randomly assigned to one of two groups (each group n=30) : Group DMEDreceived 2,5 µg/kg DMED im; Group placebo recevied % 0,9 serum physiologique as placebo45-60 minutes before induction of anesthesia.General anesthesia was induced with thiopental (5 mg/kg) and fentanyl (2 µg/kg).Vecuronium (0,1 mg/kg) was given to facilitate orotracheal intubation and general anaesthesiawas maintained with % 65 nitrous oxide in oxygen and sevoflurane. Before induction ofanesthesia, after induction of anesthesia, before intubation, 1 minute after intubation, 3 minuteafter intubation and 5 minute after intubation each patient?s systolic blood pressure, diastolicblood pressure, heart rate and periferic oxygen saturation measured.Results: 1 minute after intubation systolic, diastolic blood pressure and heart rate measuresreduced in DMED treated patients compared with those of the control group (p0,05).Conclusion: The intramuscular administration of DMED (2,5 µg/kg) 45-60 minutes before theoperation was effective in the prevention of hemodynamic response to anesthesia induction andendotracheal intubation in hypertensive patients.