Piliç karkaslarına ait boyun derilerinde termofilik campylobacter türlerinin varlığı ve C. jejuni'nin PCR tekniği ile saptanması
Occurrence of thermophilic campylobacter species on chicken neck skins taken from poultry slaughterhouse and confirmation of C. jejuni isolates using PCR technique
  1. Tez No: 192078
  2. Yazar: AHMET KOLUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: C. jejuni, Chicken neck skin, Intestinal content, PCR, ThermophilicCampylobacter spp
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETPiliç Karkaslarına Ait Boyun Derilerinde Termofilik Campylobacter TürlerininVarlığı Ve C. jejuni'nin PCR Tekniği ile SaptanmasıBu çalışmada, piliç kesimhanelerinde yeni kesilmiş piliç karkaslarından alınan piliç boyunderileri ve bağırsak içeriği ile piliçlerin kesimhaneye getirildiği kümeslerden alınan yem ve suörneklerinde termofilik Campylobacter türlerini kültür tekniği ile belirleyerek, C. jejuniolarak saptanan suşların, PCR tekniği ile doğrulanması amaçlanmıştır.Bu amaçla, iki farklıpiliç kesimhanesinden sıcak aylar (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) ve soğuk aylarda(kasım, aralık, ocak, şubat) 160 adet piliç boyun derisi, 160 adet bağırsak içeriği ile 32'şeradet yem ve su örneği olmak üzere toplam 384 örnek alınmıştır. Alınan tüm örneklerde,termofilik Campylobacter türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda zenginleştirme işleminedayalı ISO (The International Organization for Standardization, 10272) yöntemikullanılmıştır.Çalışma sonucunda, 384 örneğin 248'sinin (% 64.58) termofilik Campylobacter türleriile kontamine olduğu saptanmıştır. Alınan örneklerde termofilik Campylobacter türlerinindağılımı incelendiğinde, 160 boyun derisi örneğinin 138'inin ( % 86.25), 160 bağırsak içeriğiörneğinin 106'sının (% 66.25) ve 32 su örneğinin 4'ünün (% 12.5) termofilik Campylobactertürleri ile kontamine olduğu saptanmıştır. ncelenen 32 adet yem örneğinin hiçbirinde (% 0)ise termofilik Campylobacter türleri bulunamamıştır. C. jejuni ise alınan 384 örneğin207'sinde (% 52.34) saptanmış olup, örnek bazında 160 boyun derisinin 122'sinde (% 76.25),160 bağırsak içeriğinin 82'sinde (% 51.25) ve 32 suyun 3'ünde (% 9.38) saptanmıştır.C. jejuni sıcak aylarda alınan 176 örneğin 116'sınında (% 65.90) bulunmasına karşın, soğukaylarda alınan 176 örneğin 91'inde (% 51.70) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOccurrence Of Thermophilic Campylobacter Species On Chicken Neck Skins TakenFrom Poultry Slaughterhouse And Confirmation Of C. jejuni Isolates Using PCRTechniqueThis study was designed to determine the presence of thermophilic Campylobacter spp. usingthe conventional cultural technique from neck skin, intestinal contents of slaughteredchickens, and water, feed samples of same flock taken at the farm level. C. jejuni strainsobtained using conventional cultural technique were confirmed using the PCR technique. Forthis purpose totally 384 samples consisting of 160 chicken neck skin, 160 intestinal content,32 feed, and 32 water samples obtained from two different slughterhouses on relative warmmonths (May, June, July, August) and relative cold months (November, December, January,February). In all samples, isolation and identification of thermophilic Campylobacter spp.held using the enrichment based ISO (The International Organization for Standardization,10272) method.The contamination with thermophilic Campylobacter spp. was detected in 248 (64.58%) of 384 samples. Thermophilic Campylobacter spp. contamination on neck skin, intestinalcontent, and water samples were 86.25 %, 66.25 %, and 12.5 % respectively. None of the 32feed samples were found to be contaminated with thermophilic Campylobacter spp. C. jejunicontamination detected in 207 ( 52.34 %) of 384 samples. The distrubution of C. jejunicontamination in samples were, 122 (76.25 %) of 160 neck skin, 82 (51.25 %) of 160intestinal content, 3 (9.38 %) of 32 water samples. Totally 176 samples were taken in hotmonths, and 116 (65.90 %) were found to be contaminated with C. jejuni. On the other hand91 (51.70 %) of 176 samples taken on cold months were found to be contaminated with C.jejuni. These results statistically indicate a significant seasonal difference (P < 0.05).At the second step of the study, C. jejuni strains obtained using conventionalcultural technique were confirmed using PCR technique. PCR confirmation of strains showedthat 171 (82.00 %) of 207 strains were confirmed as C.jejuni.The results of this study indicate that chicken neck skins and intestinal contents ofnewly slaughtered chickens are contaminated with C. jejuni. Due to the results obtained fromthis study showed that, of chicken meat from farm to table, maintanence of flock hygiene andslaughter hygiene with application of HACCP and GMP systems will help control of C.jejuni contamination.