Nervus alveolaris inferiorun seyrinin masseter kas kalınlığı, mandibular kemik yoğunluğu ve kalınlığı ile ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship between localization of the mandibular canal, mandibular bone mineral density and masseter muscle thickness
- Tez No: 192174
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: kemik dansitesi, masseter kas, n. alveolaris inferior, bone densty, masseter muscle, n. alveolaris inferior
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
78ÖZETNervus Alveolaris İnferiorun Seyrinin Masseter Kas Kalınlığı, Mandibula KemikYoğunluğu ve Kalınlığı ile İlişkisinin BelirlenmesiDoğru ve başarılı oral ve maksillofasiyal cerrahi öncesinde nervus alveolaris inferior gibiönemli yapıların belirlenmesi önem taşımaktadır. CT panaromik radyograflara oranla yüksekradyasyon dozu ve maliyet gibi dezavantajları olmasına karşın cerraha bu anatomik yapılarhakkında başarılı ve değerli bilgiler vermektedir.Çalışmamızda alveolar inferior kanal lokalizasyonu, mandibula kemik dansitesi ve masseterkas arasındaki ilişkiyi belirleyerek CT gibi pahalı ve zaman alan oral ve maksillofasiyalçalışmalarda rutin olarak ihtiyaç duyulan görüntüleme yöntemlerine ihtiyacı azaltabileceğiamacı ile bu çalışmamızı planladık.Çalışmamız Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş Çene Hastalıkları veCerrahisi Ana Bilim Dalı'na gömülü yirmi yaş dişi, maloklüzyon; maksiller sinüzitşikayetleriyle başvuran 18-40 yaşları arasındaki 20 bayan, 20 erkek toplam 40 hastadan alınanCT görüntüleri üzerinde yapıldı. Sonuçlar repeted measurement ANOVA testi iledegerlendirildi.Çalışmamızda tüm parametreler arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
79SUMMARYDetermination of the Relationship Between Localization of the Mandibular Canal,Mandibular Bone Mineral Density and Masseter Muscle ThicknessFor safe oral and maxillofacial surgery it is crucial to locate some structures such as inferioralveolar canal before the operation. CT provides unique and valuable information to thesurgeons about anatomy then panoramic radiographs althought it has some disadvantages likegreater radiation exposure and cost.This study was carried out to determine a possible relationship between position of thealveolar inferior canal, mandibular bone mineral densitiy and masseter muscle thickness solessen the needs to the to the expensive diagnostic tools such as CT during routine oral andmaxillofacial work.The investigation was constructed on CT slices obtained from the above mentioned anatomicstructures of the 40 patients (20 female and 20 male), between the ages of 18 and 40 years .The sample was consisted of the patients admitted to the University of Ankara Faculty ofDentistry Department of Oral and Maxillofacial Surgery with the complaint of uneruptedimpacted teeth, maxillary sinusitis and malocclusion. Some measurements were done on theCT scans and the results were analysed by repeted measurement ANOVA test.We found no relations between all parameters.