Hemobartonellozisli kedilerde klinik, hematolojik bulgular, FIV/FeLV infeksiyonları ile ilişkisi, sağaltımda enrofloksasin uygulamaları
Clinical, haematological signs, association with FIV/FeLV infections in cats with haemobartonellosis and enrofloxacin application in therapy
  1. Tez No: 192175
  2. Yazar: KEREM URAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF KURTDEDE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Hemobartonellozis, FIV, FeLV enfeksiyonu, Enrofloksasin, Cat, Haemobartonellosis, FIV, FeLV infection, Enrofloxacin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
48ÖZETHemobartonellozisli Kedilerde Klinik, Hematolojik Bulgular, FIV/FeLV Enfeksiyonları ileİlişkisi, Sağaltımda Enrofloksasin UygulamalarıBu çalışmanın materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniğinegetirilen ve hemobartonellozis olasılığına işaret eden pire enfestasyonu, yüksek beden sıcaklığı, kavgalarabağlı apse oluşumu, hastanın sürekli dışarı ile temasta olması, anemi, sarılık, bronşitis, lenfadenopati gibiverilerden en az bir ya da birkaçını birarada gösteren 39 kediden yapılan kan sürme frotilerindeHaemobartonella felis etkenininin belirlendiği 12 kedi oluşturdu. Bu 12 kedinin teşhisi PZR iledoğrulandı. Kediler 1-10 yaşları arasında, 2'si İran, 3'ü Ankara ve 8'i melez ırklarından, 4'ü dişi, 8'ierkekti.Araştırmaya dahil edilen kedilerin sistemik klinik muayeneleri yapıldı ve sağaltım başlatılmadanönce (0. gün) ve sağaltım sonrası (60. gün) olmak üzere iki kez vena cephalica antebrachii'denhematolojik muayene, PZR analizi ve biyokimyasal muayene için kan örneği alındı ve hasta başında tazekandan sürme kan frotisi yapıldı.PZR reaksiyonunda Mycoplasma haemofelis ile Candidatus Mycoplasma haemominutum'un 16SrRNA bölgesinden sırasıyla 170 baz çifti (bp) ve 193 bp'lik bölgeleri çoğaltan 5'- ACG AAA GTC TGATGG AGC AAT A-3' forward primer ve 5'- ACG CCC AAT AAA TCC GRA TAA T-3' reverseprimerlar kullanıldı.Kedilerin 9'unda yüksek beden sıcaklığı, 9'unda pire enfestasyonu, birinde kene enfestasyonu,8'inde anoreksi, 8'inde mukozalarda solgunluk, 6'sında taşipne, 5'inde dispne, 4'ünde taşikardi, 4'ündedehidrasyon, 4'ünde solunum güçlüğü, 3'ünde ikterus ve 3'ünde splenomegali belirlendi.Kedilerin 12'sinde hemoglobin miktarında, 7'sinde eritrosit sayısında ve 7'sinde hematokritdeğerde düşme, 7'sinde AST, 7'sinde ALT, 5'inde bilirubin ve 4'ünde üre düzeylerinde artış, 3'ündelökosit sayısında artış ve 1'inde lökosit sayısında azalma belirlendi.Kedilerin tamamında kan sürme preparatlarının sitolojik muayenesinde Haemobartonella sp.belirlendi. PZR analizi ile Candidatus Mycoplasma haemominutum etkenlerinin varlığı belirlendi.Hemobartonellozis tanısı konulan 12 kedinin 4'ünde FIV antikorları yönünden pozitifliksaptandı.Sağaltımda 5mg/kg dozunda günde bir kez enrofloksasin 10 gün süreyle deri altı uygulamasından60 gün sonra yapılan kan sürme preparatının muayenesi, PZR testi ve hematolojik muayene sonuçlarınagöre uygulanan antibiyotiğin etkenin eritrositlerden uzaklaştırılmasında etkili olduğuna yorumlandı.Sonuç olarak anamnez ve klinik muayene bulgularına göre hemobartonellozisten şüphelenilenhastalarda kan sürme preparatlarının sitolojik muayenesinde etkenin görülebileceği, kesin tanının ve türtayininin PZR analizi ile yapılabileceği, hasta kedilerde ko-enfeksiyon olarak FIV'in görülebileceği vekullanılan enrofloksasin'in sağaltımda etkili olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
49SUMMARYClinical, Haematological Signs, Association with FIV/FeLV Infections in Cats withHaemobartonellosis and Enrofloxacin Application in TherapyThe material of the present study constituted 12 out of 39 cats, referred to the University of Ankara,Faculty of Veterinary, Department of Internal Medicine, with Haemobartonella felis diagnosed on bloodsmears in which have at least one of the clinical sings related to probable haemobartonellosis such as fleainfestation, elavated body temperature, absscess formation related to fighting, continual outdoor roaming,anaemia, icterus, bronchitis and lmyphadeopathy. Diagnosis was confirmed by PCR in those 12 cats. Thepresent cats were aged between 1-10 years, 2 Persian, 3 Ankara and 8 cross breeds, of 4 female and 8male.Clinical examination was performed in cats constituting the survey and before (day 0) and aftertherapy (day 60) blood was withdrawn from vein cephalica antebrachii for 2 times for haematologicalexamination, PCR assays and biochemical examinations and blood smear was performed from fresh bloodon the patient.Primers were used targetting the 16S rRNA gene, producing a 170 base pair product fromMycoplasma haemofelis and 193 base pair product from Candidatus Mycoplasma haemominutum with 5?-ACG AAA GTC TGA TGG AGC AAT A-3? forward primer and 5?- ACG CCC AAT AAA TCC GRATAA T-3? reverse primers.In 9 of cats elavated body temperature, flea infestation in 9, tick infestation in 1, anorexia in 8,pale mucosae in 8, tachypnea in 6, dispnoea in 5, tachycardia in 4, dehydration in 4, respiratory distress in4, icterus in 3 and splenomegali in 3 cats were detected.Decreased haemoglobin in 12, decreased erythrocyte in 7, decreased hematocrite in 7 cats,increased AST and ALT in 7, bilirubin in 5 and urea in 4 cats, leucocytosis in 3 and leucopenia in 1 catwere detected.Haemobartonella sp. was diagnosed in all of the cats within the cytological examination of bloodsmears. The presence of Candidatus Mycoplasma haemominutum was detected by PCR.In 4 cats out of 12 with a diagnosis of haemobartonellosis FIV antibodies were detected.Blood smear examination, PCR assay and haematological examination results obtained on day 60following therapy with enrofloxacin at a dosage of 5 mg/kg subcutaneously for 10 days suggested theefficacy of the antibiotic for the clearence of organism from the erythrocyte.As a result in cats with suspected hemobartonellosis on the basis of history and clinicalexamination, the causitive agent can be observed on cytological examination of blood smears, definitivediagnose and strain detection can be done by use of PCR assay, FIV can be detected as an co-infection inill cats and enrofloxacin was suggested to be effective at therapy.