Polienilfosfatidilkolin'in tıkanıklık nefropatisinde böbrek hasarını azaltıcı etkinliği
Reducing efficiency of polyenylphosphadylcholine on renal damage in obstructive nephropathy
  1. Tez No: 192184
  2. Yazar: MELİH AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAVAŞ DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tek taraflı kısmi üreteral tıkanıklık, polienilfosfatidilkolin, nitrit venitrat, lökosit infiltrasyonu, öncül sitokinler, transforming growth factor-beta1, alfa-düz kasaktin, nükleer faktör kappa beta, Partial unilateral ureteral obstruction, polyenyphosphatidycholine, totalnitrite and nitrate, neutrophil infiltration, proinflamatuar cytokines, transforming growth factor-beta1, alpha-smooth muscle actin, nuclear factor kappa beta
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
10. ÖZETPOLİENİLFOSFOTİDİLKOLİN'inTIKANIKLIK NEFROPATİSİNDE BÖBREK HASARINI AZALTICI ETKİNLİĞİAmaç: Tıkanıklık nefropatisi, idrar akımını engelleyen bir anormallik nedeniyle böbrektemeydana gelen hasardır. Çocukluk çağında üriner sistemin pek çok konjenital ve edinsel hastalığıtıkanıklık nefropatisine neden olmaktadır. Tıkanıklık nefropatisinin karakteristik bulgusutübülointersitisyel fibrozis olup, etyopatojenezde oksidatif stresin etkin rolü olduğudüşünülmektedir. Yapılan klinik ve deneysel çalışmalar, PFK'in antioksidan, antifibrotik vehücre koruyucu etkinliğinin olduğunu göstermektedir. Bu deneysel çalışmada, TTKT sıçanmodelinde PFK'in oluşan böbrek hasarı üzerine iyileştirici etkisini olup olmadığını araştırmayıamaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 40 adet sıçan kullanıldı. 1. gruptaki 10 sıçan shamgrubunu, 2. gruptaki 15 sıçan TTKT grubunu, 3. gruptaki 15 sıçan PFK verilen TTKT grubunuoluşturdu. TTKT modeli üreterin psoas kasına gömülmesi metodu ile yapıldı. PFK tedavisinetıkanıklık modeli oluşturulduktan hemen sonra başlandı, 30 gün boyunca 100 mg/gün dozdandevam edildi. Bir aylık deney periyodu sonunda böbrek örnekleri alındı ve sıçanlar sakrifiyeedildi. Alınan doku örneklerinde öncül inflamatuar sitokinler (İL-1, İL-6, TNF-α), lipitperoksidasyon ürünü MDA, oksidan ürün NO, antioksidan enzimler SOD, GSH, büyüme faktörüTGF-β doku NF-κβ, α-DKA ekspresyonu, hücre infiltrasyonu ve tübülointersitisyel fibrozis1,değerlendirildi. İstatistiksel karşılaştırmada gruplar arası anlamlılık için Kruskal-Wallis H ve farkiçin Mann-Whitney U testi uygulandı.51Bulgular: PFK tedavisinin, tıkanıklık nefropatisinde gelişen böbrek hasarını azaltmaktaetkin olduğu, tübülointersitisyel fibrozisi azalttığı görüldü. PFK'in öncül inflamatuar sitokinlerin,büyüme faktörlerinin, oksidan enzimlerin düzeyini azalttığı, antioksidan enzimlerin düzeyiniarttırdığı saptandı.Sonuç: PFK'in TTKT sonrası gelişen böbrek hasarını azalttığı ve bu etkiyi de güçlüantioksidan, anti-inflamatuar, antifibrotik, hücre koruyucu etkinliğinin yanında TGF-β 'i, NF-1κβ'ı ve öncül inflamatuar sitokinlerin düzeyini azaltarak yaptığını belirledik. Geniş ve kapsamlıklinik çalışmalar sonrasında PFK'in, çocukluk çağının tıkanıklık nefropatisine neden olan UPbileşke darlığı, PUV, nöropatik mesane, üreterosel gibi sık görülen hastalıkların tedavisindeklinik kullanıma girebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
11.SUMMARYREDUCING EFFICIENCY OF POLYENYLPHOSPHATIDYLCHOLINE ONRENAL DAMAGE IN OBSTRUCTIVE NEPHROPATHYPurpose: Obstructive nephropathy is the damage of the kidneys due to an abnormality ofthe urine flow in the urinary tract. Many congenital and acquired diseases of urinary tract causean obstructive nephropathy during childhood. Tubulointerstitial fibrosis is the characteristicfinding of the obstructive nephropathy and it has been demonstrated that oxidative stress have animportant role in the ethiopathogenesis of the obstructive nephropathy. Clinical and experimentalstudies have demonstrated that PPC have an antioxidant, antifibrotic and cytoprotective effects.In this experimental study, we aimed to investigate whether PPC treatment has any beneficialeffect on renal injury in unilateral partial ureteral obstruction (UUO) in rats.Material and method: Fourty Wistar-Albino rats were split into three groups (shamoperated controls, untreated and treated rats). Rats of the untreated and treated groups (n=15)underwent unilateral partial ureteral obstruction with the two-thirds of left ureter was embeddedrdin the psoas muscle. In the 3 , PPC was given orally at a dose of 100 mg/day for 30 days. At theend of 30-day experimental period, obstructed kidneys and blood samples were harvested. Toinvestigate the therapeutic efficacy of PPC treatment, oxidant and anti-oxidant enzyme levels(total nitrite and nitrate, glutathione, superoxide dismutase), lipid peroxidation(malondialdehyde), proinflammatory cytokines (interleukin-1α, interleukin-6, tumor necrosisfactor alpha), transforming growth factor beta-1, alpha-smooth muscle actin (α-SMA) andnuclear factor kappa beta expression, neutrophil infiltration, and tubulointerstitial damage in theobstructed kidneys were studied.53Results: PPC was found to be effective in decreasing the renal damage in obstructivenephropathy, and to decrease tubulointerstitial fibrosis. It was also found that PPC decreased theproinflammatory cytokines, growth factors and oxidant enzymes while increasing the antioxidantenzymes.Conclusion: We found that PPC decreases the renal damage after UUO, throughdecreasing the levels of TGF-β , NF-κβ and proinflammatory cytokines in addition to its strong1antioxidant, anti-inflammatory, antifibrotic and cytoprotective effects. We think that PPC cantake place in clinical use for the treatment of UPJ obstruction, PUV, neuropathic bladder andureteroceles, which are common pathologies of childhood period resulting in obstructivenephropathy.