Atların Rhodococcus equi infeksiyonunda bulaşma kaynağının ve izolatların patojenitesinin araştırılması
Investigations on the contamination resources and pathogenicity of isolates of Rhodococcus equi infection in horses
  1. Tez No: 192282
  2. Yazar: MEHMET ALİ KANAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER MEMDUH ESENDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: At çiftliği, bulaşma kaynağı, izolasyon, patojenite, Rhodococcus equi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETAtların Rhodococcus equi nfeksiyonunda Bulaşma Kaynağının ve zolatlarınPatojenitesinin AraştırılmasıBu çalışmada Ankara'daki bir at çiftliğinde at dışkılarında ve toprak örneklerindeRhodococcus equi izolasyonu yapıldı ve bu izolatların fare patojenite testi ile patojenolup olmadıkları araştırıldı.Farklı yaş ve cinsiyetteki 60 adet atın dışkısı ve padoklardan alınan 60 adettoprak örneği selektif besiyeri olan NANAT'a ekilerek ilk izolasyonlar yapıldı. Dışkıörneklerinden 12 adet, toprak örneklerinde ise 10 adet etken izole edilerekidentifikasyonları yapıldı. Daha sonra bu izolatlara fare patojenite testi yapılarakpatojen olup olmadıkları araştırıldı. Farelere kuyruk venasından 5 x 106 bakteri/ml; 5x 107 bakteri/ml ve 5 x 108 bakteri/ml'lik dilüsyonları hazırlanan izolatlardan 0,2 mlverildi. Bu fareler 10 gün boyunca gözlendi ve ölümler kaydedildi. Bu testte negatifkontrol olarak ATCC 6939, pozitif kontrol olarak da ATCC 33701 standart suşlarıkullanıldı. Fare ölümleri sadece pozitif kontrol olarak kullanılmış olan ATCC 33701suşunun enjekte edildiği farelerde görüldü.Bu çiftlikte izole edilen 22 adet izolatın fare patojenite testi neticesindepatojen olmadıkları ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigations on the contamination resources and pathogenicity of isolates ofRhodococcus equi infection in horsesIn this study, Rhodococcus equi was isolated from horse faeces and soil samples in ahorse farm in Ankara and the pathogenicity of these isolates were investigated in mice.The faeces samples from 60 horses of different age and sex and 60 soil samples frompaddocks were inoculated into selective NANAT medium and Rhodococcus equi was isolatedand identified from 12 faeces samples and 10 soil samples. These isolates were then subjectedto mice pathogenicity test in order to determine their pathogenicities. For this purpose, 0.2 mlof 5 x 106, 5 x 107 and 5 x 108 bacteria/ml dilutions of each of the isolates were inoculated viatail vein to conventional Swiss Albino mice. Mice were observed for 10 days and deaths wererecorded. In this mice pathogenicity test, R. equi ATCC 6939 and ATCC 33701 standardstrains were used as negative and positive control strains, respectively. It was observed thatonly the mice inoculated with ATCC 33701 standard strain. None of the isolates caused deathin mice pathogenicity test.As a result, it was observed that 22 R. equi isolates investigated in this study wereapathogenic.Key worlds: Horse farm, contamination resources, isolation, pathogenicity,Rhodococcus equi