Bor maruziyetinin insanlar üzerindeki genotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation on the genotoxic effects of boron exposure in humans
- Tez No: 192283
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN DUYDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Bor, bor genotoksisitesi, kardeş kromatid değişimi, lenfosit, mikroçekirdek, Boron, genotoxicity of boron, lymphocytes, micronucleus, sisterchromatid exchange
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
67ÖZETBor Maruziyetinin İnsanlar Üzerindeki Genotoksik Etkilerinin AraştırılmasıBu çalışmanın amacı bora maruz kalınması halinde, borun insanlar üzerindegenotoksik bir etkiye neden olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla ülkemizdeborun en fazla bulunduğu Bigadiç bölgesinde yaşayan insanlardan periferal kanörnekleri alınarak sitogenetik değerlendirmelerde en çok kullanılan yöntemler olankardeş kromatid değişimi (sister chromatid exchange, SCE) ve mikroçekir-dek (micronucleus, MN) test yöntemleri uygulanmıştır.Yapmış olduğumuz bu çalışma esnasında, maruz ve kontrol grubu için ortalamaSCE değerleri sırası ile 7,28 ± 1,60 ve 9,50 ± 1,83; ortalama MN değerleri isesırasıyla 9,81 ± 1,94 ve 20,32 ± 3,98 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göreistatistiksel olarak bir değerlendirme yapıldığında kontrol grubu için tespit edilenortalama SCE değerlerinin, maruz grup için tespit edilen ortalama SCE değerlerinegöre daha yüksek olduğu ve her iki grubun ortalama SCE değerleri arasında anlamlıbir farkın olduğu görülmüştür (Whitney U-test, p0.05).Bora maruz kalan bireylerdeki ortalama SCE ve MN değerlerinin kontrolgrubuna göre düşük olması, borun oluşabilecek genetik hasarlara karşı koruyucubir etkisinin olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
68SUMMARYInvestigation on the genotoxic effects of boron exposure in humansThe aim of the study was to investigate the genotoxic effects in boron exposedhumans. Accordingly blood samples were taken from the voluntary individulas(n=38) living in the boron rich area (Balıkesir-Bigadiç) of Turkey in order toevaluate the cytogenetic effects of bron exposure. The increase of sister chromatidexchange (SCE) and micronuclues (MN) frequencies in peripheral bloodlymphocytes were used as a cytogenetic biomarker of boron exposure.According to our results, SCE frequencies in boron exposed individuals (7,28 ±1,60) were significantly (Mann Whitney U- test, p0,05). MN values in boron exposed and control group were 9,81 ± 1,94 and20,32 ± 3,98 respectively.Consequently, statistically significant decrease was observed in SCE frequenciesfor the boron exposed group when compared with the control group. In spite of thestatistical insignificancy, lower MN values were also observed in boron exposedgroup. When these results were taken into consideration the decrease in SCE andMN values might be a result of a protective effect of boron exposure. However thissuggestion surely needs further investigation.