Dönük disk sendromunda optik sinir başının HRT ile değerlendirilmesi ve bilgisayarlı görme alanı sonuçları ile karşılaştıırılması
Comparison of the parameters of Heidelberg retina tomography and the values of the automated visual fields in eyes with tilted disc syndrome
  1. Tez No: 192351
  2. Yazar: ŞÜKRÜ GÜNGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VOLKAN YAYLALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dönük disk, retina sinir lifi kalınlığı, Heidelberg retina tomografisi2, Tilted disc syndrome, retina nevre fiber layer thickness, heidelberg retinatomography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETDönük diskli gözler ile normal gözlerin optik disklerindeki farklılıkların HeidelbergRetina Tomografi yardımı ile tespit edilmesi ve elde edilen topografik parametrelerin görmealanı parametreleri ile karşılaştırılması amaçlandı. Ayrıca dönük diskli olgular klinik olarakdeğerlendirildi.Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı retina birimindeizlenmekte olan dönük disk sendromlu olgular (n=26, 38 göz), ile poliklinik muayenesinegelen yaş-cins uyumlu kontrol grubu olgular (n=26, 38 göz) olmak üzere iki grup çalışmakapsamına alındı. Çalışma Ocak - Nisan 2006 tarihleri arasında yapıldı. Her disk için 22topografik, volumetrik ve morfometrik değişken Heidelberg Retina Tomografisi iledeğerlendirildi. Ayrıca bu parametrelerden peripapiller retina sinir lifi kalınlığı ve kesit alanıdisk 6 sektöre ayrılarak incelenedi. Tüm olgulara Humprey perimetrisi ile santral 30-2 eşiktest programı kullanılarak görme alanı muayenesi yapıldı. Görme alanı indeksleri hem globalolarak hemde 6 sektörde (santral değerler çıkarılarak) değerlendirildi. Değişkenlerin gruplararasındaki farklılıkları Independent-Samples T testi kullanılarak karşılaştırıldı. Ayrıca çalışmagrubunun sektörlere göre MD ortalama değerleri ile HRT ile ölçülen RNFL'nin sektörleregöre ortalama değerlerinin arasındaki bağıntı Pearson korelasyon analiz yöntemi ile incelendi..22 topografik parametreden 13'ü gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık gösterdi.Peripapiller retina sinir lifi kalınlığı üst temporal sektör hariç diğer 5 sektörde istatistikselolarak anlamlı düzeyde daha az bulundu. Görme alanı indekslerinde de istatistiksel olarakanlamlı farklılıklar vardı. Özellikle üst temporal görme alanı defektleriyle karşılaşıldı. Ayrıcadönük diskli gözlerde sık olarak myopik astigmatizma olduğu görüldü.Bir konfokal tarayıcı oftalmoskop olan HRT esas uygulama alanı glokom olmasınakarşın TDS'da oftalmoskopik bulguları destekleyen ve farklı topografik verilerle ayırımıortaya koyan, niceliksel ve niteliksel bilgi sağlayan objektif bir tanı yöntemi olduğunudüşünmekteyiz.1
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe purpose of this study was to determine the differences between optic discs of eyeswith tilted disc syndrome and normal eyes using Heidelberg retina tomography and tocompare these topographic parameters with visual field parameters. Patients with tilted discsyndrome were also clinically examined.38 eyes of 26 patients with tilted disc syndrome who admitted to Retina Unit of theOphthalmology Department at Pamukkale University School of Medicine were included inthe study. The control group consisted of 38 eyes of 26 normal subjects matched according toage and gender . This study was done between January-April 2006.22 topographic, volumetric and morphometric variables were measured using HRT.Peripapillary retinal nerve fiber thickness and cross-sectional area were measured by dividingthe disc into 6 sectors. All cases underwent a visual field examination with SITA-standardcentral 30-2 threshold testing (Humphrey Visual Field Analyser). Visual field indexes wereevaluated both globally and for each of 6 sectors. ndependent -Samples T test and Pearsoncorrelation analysis were used.There was statistically significant difference in 13 topographic parameters. Peripapillaryretinal nerve fiber thickness was statistically significantly less than normal in 5 sectors, exceptupper temporal sector. There were statistically significant differences between visual fieldindexes. We found upper temporal visual field defects. Also we found myopic astigmatism ineyes with tilted disc syndrome.HRT is a confocal scanning ophthalmoscope which can also be used as an objectivediagnostic tool for tilted disc syndrome.