Ratlarda deneysel olarak oluşturulan karın içi basınç artışının adrenal gland üzerine etkileri
The effects of experimental intraabdominal hypertension on the adrenal gland at rats
  1. Tez No: 192389
  2. Yazar: FATİH GÖKSEL SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET A. BALIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntraabdominal basınç artışı, Abdominal kompartmansendromu, Adrenal gland, Intraabdominal hypertension, Abdominal compartment syndrome, Adrenal gland
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
iÖZRATLARDA DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN İNTRAABDOMİNALBASINÇ ARTIŞININ ADRENAL GLAND ÜZERİNE ETKİLERİDr. F. Göksel SEÇKİNUzmanlık Tezi, Genel Cerrahi Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet A. BALIKNisan 2006, 57 sayfaİntraabdominal basınç artışı, özellikle ağır travma ve yoğun bakım hastalarındagörülen bir durumdur ve intraabdominal basıncın 20 mmHg'nın (27 cmH2O)üzerinde olması olarak tanımlanır. Abdominal kompartman sendromu ise klinik birtanımlamadır; abdominal distansiyon ve beraberinde intraabdominal hipertansiyonve buna ek olarak hipoksi, hiperkarbi gibi ventilasyon bozukluğu belirtileri, idrarçıkışında azalma, kriterlerinden biri ile karakterize bir sendromdur.Günümüzde, intraabdominal basınç artışının, respiratuvar, kardiyovasküler verenal parametrelerde değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Uzun yıllardıryapılan klinik ve deneysel çalışmalar, intraabdominal basınç artışının cerrahihastalarda sıkça karşılaşılan bir problem olduğunu göstermekte ve abdominalkompartman sendromunun tedavisinde ilk basamağın dekompresyon olduğunuortaya koymaktadır. İntraabdominal basınç artışının karın içi ve dışı organ vesistemlerin fonksiyonları üzerinde negatif etkileri vardır. İntraabdominal basınçartışı, çok çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Bunlar intraperitoneal veretroperitoneal hemoraji, yaygın ince barsak ve retroperitoneal ödem, intestinaliiileus ve obstrüksiyon, nekrotizan pankreatit, intraabdominal packing,intraabdominal sepsis ve laparoskopi sırasında oluşturulan pnömoperitoneumolarak sayılabilir.Biz bu çalışmada deneysel olarak oluşturduğumuz intraabdominal basınçartışının adrenal gland üzerine olan etkilerini araştırdık. Bu amaçla, 40 adet ratkullanıldı. Her biri 10'ar denekten oluşan 4 grup oluşturuldu. Grup 1 (Kontrolgrubu), Grup 2 (Sham kontrol grubu), Grup 3 (Birinci çalışma grubu) ve Grup 4(İkinci çalışma grubu) olarak ayrıldı. Kontrol ve sham kontrol gruplarındaintraabdominal basınç artışı oluşturulmadı. İntraabdominal basınç, 3 saat süreyle,birinci çalışma grubunda 20 mmHg, ikinci çalışma grubunda 25 mmHg değerindesabit tutuldu. Deney sonunda tüm deneklerden aynı yöntemle kan örneklerialınarak serum kortizol düzeyleri belirlendi ve laparotomi ile deneklerin adrenalglandları alınarak histopatolojik olarak incelendi.İntraabdominal basınç artışı ile birlikte kortizol değerlerinde grup I'e göre diğergruplarda düşme olduğu görüldü. Diğer gruplar arasında istatistiksel açıdananlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0.05). Adrenal glandın histopatolojikincelenmesinde, Grup I ve Grup II'de patolojik bir değişiklik saptanmazken, GrupIV'de daha şiddetli olmak üzere, Grup III ve Grup IV'de hidropik dejenerasyon vevasküler konjesyon gözlendi.Sonuç olarak deneysel olarak oluşturulan intraabdominal basınç artışınınliteratürle uyumsuz olarak adrenal glandlar üzerinde istatistiksel olarak anlamlıdeğişikliklere neden olduğu kanaatine varıldı. Oluşan bu değişiklikler organizmayabüyük bir travma olan intraabdominal basınç artışının direkt bir sonucu olabileceğigibi abdominal kompartman sendromunda etkilenen diğer organ sistemlerininetkileri sonucunda da oluşmuş olabilir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTTHE EFFECTS OF EXPERIMENTAL INTRAABDOMINAL HYPERTENSION ONTHE ADRENAL GLAND AT RATSDr. F. Goksel SECKINResidency Thesis, Department of SurgerySupervisor: Ahmet A. BALIK, MD. Assoc. Prof.April 2006, 57 PagesIntraabdominal hypertension is a state that especially appears at severetrauma and intensive care patients and can be define as a condition thatintraabdominal pressure is higher than 20 mmHg (27 cmH2O). Althoughtabdominal compartment syndrome is a clinical state and characterised withabdominal distension with intraabdominal hypertension and addition one of thefollowing criteries like hypocsi, hypercarbi, ventilation disfunction symptoms ordecrease of urine output.Recently it is known that intraabdominal hypertension can make alterationson respiratory, cardiovascular and renal parameters. For years, experimentalclinical studies shown that intraabdominal hypertension is a very frequentlyencountered state at surgical patients and revealed that the first step ofabdominal compartment syndrome treatment is decompression. Intraabdominalhypertension has important effects on functions of intra and extraabdominalorgans and systems. Intra and extraperitoneal hemorrhagie, diffuse intestinal andretroperitoneal eodema, intestinal ileus or obstruction, necrotizing pancreatitis,ivintraabdominal packing, intraabdominal sepsis and pneumoperitoneum all cancause intraabdominal hypertension.In this study, we investigate the effects of intraabdominal hypertension onadrenal gland. For that purpose 40 rats were divided into 4 groups; control, shamcontrol and two study groups, each containing 10 rats. At control and sham group,intraabdominal hypertension did not constituted. In one of the study group animalswere subjected to intraabdominal hypertension up to 20 mmHg and in the otherstudy group to 25 mmHg for 3 hours. At the end of the study blood samples werecollected for biochemical analysis and adrenal gland samples extracted from ratswith laparatomy for histopathologic examination.It is observed that with the increasement of intraabdominal pressure, cortisollevels decreasement were seen at other groups rather than Group I. There was nostatistically significiant difference demonstrated between other groups (p>0.05). Atthe exemination of adrenal gland, there was no pathological alteration at Group Iand Group II while it was demonstrated that hydropic degeneration and vascularcongestion at Group III and severely Group IV .Consequently, discordantly with previous studies at the literature, it isconvinced that the effects of experimental intraabdominal hypertension on theadrenal gland is statistically significiant. These alterations on adrenal glands couldbe the result of intraabdominal hypertensions direct effect that is a severe traumafor organism, or could be the effect of other organ systems that influenced from ofintraabdominal hypertension.