Artistik anatomi açısından genç Türk erkeklerinde bazı vücut proporsiyonları
Some of the body proportions in young Turkish males from an artistic anatomical standpoint
  1. Tez No: 192413
  2. Yazar: ALİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP MESUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Morfoloji, Anthropology, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Artistik anatomi, beden, antropometri96, Artistic anatomy, body, antropometry97
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETARTİSTİK ANATOMİ AÇISINDAN GENÇ TÜRK ERKEKLERİNDE BAZIVÜCUT PROPORSİYONLARIGenç Türk erkeklerinin vücut proporsiyonlarını belirleyerek tarih içindekivarolmuş kanonlara uygunluğunu araştırdığımız çalışmamıza, Trakya Üniversitesi'ninçeşitli bölümlerinde eğitim gören 106 erkek öğrenci ve araştırma görevlisi katıldı.Tamamen gönüllü olarak çalışmamıza katılan deneklerimizi boyyüksekliklerine göre ?kısa boylu?, ?orta boylu? ve ?uzun boylu? olmak üzere 3 alt grubaayırdık. Ayrıca düzenli ve programlı olarak spor yapan deneklerimizi sporcu,diğerlerini de sedanter grup olarak isimlendirdik.Çalışmamızda klasik antropometrik ölçüm tekniklerini kullandık. Deneklerimizüzerinde yaptığımız ölçümler sonucunda elde ettiğimiz metrik değerlerin birbirleriyleoluşturdukları orantıları kullanarak genç Türk erkeklerinin vücut proporsiyonlarınıbelirledik. Bu değerleri beş bin yıllık tarihi süreç içindeki kanonlar ilekarşılaştırdığımızda bize en yakın uyum gösterenin Richer kanonu olduğunu gördük.Uzun boylu deneklerimizin diğer alt gruplara oranla, artistik kriterlere dahafazla uygunluk oluşturduğunu belirledik.Düzenli ve programlı olarak spor yapan grubumuzda boy yüksekliğininarttığını, fakat vücut proporsiyonlarının ise diğer gruba oranla belirgin bir farkoluşturmadığını saptadık.Sonuç olarak XXI. yüzyılda yaşayan genç Türk erkeklerinde boy yüksekliğininarttığını, proporsiyonlarında ise büyük farklılıklar oluşmadığını söyleyebiliriz. Artistikkriterler açısından Avrupalılara büyük ölçüde benzerlik gösterdiğimizi kabul edebiliriz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSOME OF THE BODY PROPORTIONS IN YOUNG TURKISH MALESFROM AN ARTISTIC ANATOMICAL STANDPOINT106 male students and research assistants studying at various departments ofTrakya University have took place in our study which we determined the bodyproportions of young Turkish men and searched the congruity of the results with thecanons existed in history before.According to their body heights, we grouped our subjects in 3 as ?short?,?medium? and ?tall?. Besides, we named our subjects as ?sportsman? who makesports regularly and systematical and the others as ?sedentary?.We used the classical anthropometrical measurement techniques in our study. Wedetermined the body proportions of young Turkish men by comparing the metricvalues which we got as a result of our measurements. When compared with thecanons of five thousand years process, we see that it is the Richer canon that fits ourvalues best.We determined that, according to the other groups the ?tall? subjects arematching with the artistical criteria more.We determined that the body height is higher in sportsmen but the body proportionsdoes not make a clear difference according to other groups.As a result, we can say that the body height of young Turkish men living inXXI. century increased but there is no wide differences in their proportions. We canaccept that we have great similarity with the Europeans in terms of artistical criteria.