Hemşirelerin kan transfüzyonlarına yönelik bilgi düzeyleri ve buna eğitimin etkisi
The Level of knowledge of nurses about blood transfusion and teh effect of training into it
  1. Tez No: 192414
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, bilgi düzeyi, eğitimin etkisi, kan transfüzyonu, tamkanPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Nurse, knowledge level, effect of training, blood transfusion, whole bloodPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
1ÖZETBu araştırma hemşirelerin kan transfüzyonuna yönelik bilgi düzeylerini vebuna eğitimin etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet SezerUygulama ve Araştırma Hastanesinde çalışan 62 hemşire oluşturmaktadır. Veritoplama aracı olarak 24 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi, Mann Whitney U testi,Anova testi ve T testi kullanılmıştırAraştırmaya katılan hemşirelerin kan transfüzyonuna yönelik bilgipuanlarının daha önce yapılmış çalışmalara göre yüksek olduğu saptanmıştır. Busonuçta araştırma kapsamına alınan hastanede kan transfüzyonu komitesininbulunması, hemşirelerin büyük çoğunluğunun hemşirelik lisans ve yüksek lisansmezunu olması, grup içerisinde daha önce kan transfüzyonuna yönelik hizmet içieğitim almış hemşirelerin bulunması etkili olmuştur.Verilmiş olan kan ve kan ürünleri eğitiminin bütün bölümlerde hemşirelerinbilgi düzeylerinde olumlu yönde bir artışa neden olduğu anket sonuçlarındananlaşılmaktadır. Eğitim düzeyi ve çalışma süresi arttıkça kan transfüzyonuna yönelikbilgi düzeyinin de arttığı saptanmıştır. Daha önce hizmet içi eğitim almış olanhemşirelerin bilgi puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; Hemşirelere kantransfüzyonuna yönelik planlı, etkili ve sürekli hizmet içi eğitim verilmesi, verilenhizmet içi eğitimlerin etkin olabilmesi, uygulamaya geçirilebilmesi ve hataların enaza indirilmesi amacıyla, uygulamaya yönelik standardizasyon çalışmaları yapılması,kan transfüzyonuna yönelik standardizasyon çalışmaları kapsamında kantransfüzyonu takip formu geliştirilmesi, kan transfüzyonu komitelerinin kurulması,kan transfüzyonu uygulamalarının en uygun şartlarda gerçekleştirilebilmesi içinhastanedeki teknik donanımın da buna uygun hale getirilmesi, hastanelerdePDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com2çalıştırılacak hemşire kadrosunun seçiminde en az lisans mezunu hemşirelerinbulunması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
3SUMMARYThis study was performed to define the level of knowledge of nurses aboutblood transfusion and the effect of training into it. Sixty-two nurses working inAfyon Kocatepe University Hospital existed the samples of the study. Wilcoxon tworelated sample test, Mann Whitney-U test, Anova test and T test were performed forstatistical analysis.The marks of knowledge about blood transfusion of nurses, detected highestthan the studies before. The existence of blood transfusion committee in thathospital, the gradations of nurses which is mostly four-year faculty and masterdegree the existence of nurses in the study group who were trained about bloodtransfusion was effective to the reasons of those high marks of knowledge level.Training about blood and blood products to the nurses caused in cause in theknowledge level is understood from quarry results. İt is detected that knowledgelevel about blood transfusion increases when graduation level and donation ofexperience increase The marks of knowledge of nurses detected higher who hadpost-graduate training.Available findings suggest that: planned and continued and effective postgraduate education could be given the nurses, standardizations studies should beperformed with the aim of effective, practical post graduate education and least malpractice, transfusion follow charts should be formed, blood transfusion committeesshould be available for best conditions to perform blood transfusion, the graduationlevel should be at least four year faculty for he selection of nurses who will work inthe hospital.