Hiperkolesterolemili hastalarda periodontal tedavinin hastalığın metabolik kontrolüne etkisinin değerlendirilmesi
The effect of periodontal therapy on metabolic control in patients with hypercholesterolemia
  1. Tez No: 192447
  2. Yazar: ÖZLEM FENTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR AYKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyperlipidemia, metabolic control, periodontal treatment, periodontal disease, plasma lipids
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
98ÖZETHiperkolesterolemili Hastalarda Periodontal Tedavinin HastalığınMetabolik Kontrolüne Etkisinin DeğerlendirilmesiEpidemiyolojik ve klinik çalışmalar periodontal hastalık ve bozulmuş lipidmetabolizması arasında ilişki göstermektedir.Bu araştırmanın amacı; hiperkolesterolemili bireylerde, periodontal tedavinin,trigliserid, total kolesterol, düşük densiteli lipoprotein (LDL), çok düşükdensiteli lipoprotein (VLDL) ve yüksek densiteli lipoprotein (HDL) gibimetabolik parametreler üzerine etkisini araştırmaktır.Araştırma populasyonu 34-66 yaşları arasında, orta ve iyi metabolik kontrollü,50 hiperlipidemi hastasından oluşmaktadır. Bireyler iki gruba ayrılarak, birgruba cerrahi olmayan periodontal tedavi yapılmış, diğer gruba iseperiodontal tedavi uygulanmamıştır.Metabolik değerlendirme için trigliserid, total kolesterol, LDL, VLDL, HDL veaçlık kan şekerini içeren biyokimyasal tetkikler, periodontal değerlendirmeiçin plak indeks, gingival indeks, sondlama cep derinliği, ataçman seviyesi vesondlamada kanama ölçümleri kullanılmıştır. Sistemik ve periodontaldeğerlendirmeler araştırmanın başlangıcında ve periodontal tedaviden 3 aysonra yapılmıştır.Periodontal tedavi periodontal parametreler ve total ve LDL kolesterolseviyelerinde önemli azalmalara neden olmuştur. Kontrol ve deney gruplarıiçin başlangıç ve 3.
Özet (Çeviri)
99SUMMARYThe Effect of Periodontal Therapy on Metabolic Control in Patients withHypercholesterolemiaEpidemiological and clinical studies have suggested that there is arelationship between periodontal disease and impaired lipid metabolism.The aim of this study was to determine the effect of periodontal therapy ontriglyceride, total cholesterol, low density lipoprotein (LDL), very low densitylipoprotein (VLDL) and high density lipoprotein (HDL) in hyperlipidemicpatients. The study population included 50 patients aged 34-66 years withmild or moderate hyperlipidemia. The subjects were divided into two groupsand standard periodontal therapy was performed on the study group.Standart blood chemistry variables including plasma triglyceride, totalcholesterol, LDL, VLDL, HDL, fasting plasma glucose levels and periodontalparameters including plaque index, gingival index, probing pocket depth,attahment level and bleeding on probing measurements were evaluated.Systemic and periodontal evaluations were performed at baseline and in thirdmonth of the periodontal treatment. Periodontal treatment resulted in asignificant reduction of both periodontal parameters and plasma totalcholesterol and LDL levels. For untreated and treated groups, mean baselineand third month plasma total cholesaterol levels were 237,28 ±24,20 and227,88 ± 30,37, and 244,88 ±21,22 and 213,60 ±32,59 (p0,001), respectively.This study indicates that periodontal therapy has benefical effects onmetabolic control of hyperlipidemia.