Teleskop tutuculu serbest sonlu hareketli bölümlü protezlerin biyomekanik analizi
Biomechanical analysis of telescopic retained distal extension removable partial dentures
  1. Tez No: 192448
  2. Yazar: VOLKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. K. FUNDA AKALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gerinim ölçer, serbest sonlu hareketli bölümlü protez, destek diş, dişsizkret, teleskop tutucu, ateşmentli teleskop tutucu, Marburg Çift Kron Sistemi, Strain gauge, distal extension RPD, abutment teeth, edentulousridge, telescopic retained, precision attachment retained telescopic, Marburg DoubleCrown System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETTeleskop Tutuculu Serbest Sonlu Hareketli Bölümlü Protezlerin BiyomekanikAnaliziVolkan ŞahinÇalışmanın amacı, rijit ve esnek tasarımlı teleskop ve ateşmentli teleskoptutuculu (Marburg Çift Kron Sistemi) HBP'lerin destek diş ve dişsiz kretlerdeoluşturdukları gerinimlerin gerinim ölçer yöntemi kullanılarak kroşe tutuculu HBP ilemukayeseli olarak değerlendirilmesi ve ateşmentli teleskop tutuculu HBP'lerde anabağlayıcının etkinliğinin incelenmesidir.Destek dişlerde teleskop tutuculu HBP'lerin rijit tasarımları esnek tasarımlaragöre daha yüksek gerinim değerleri göstermişken, dişsiz kretlerde benzer değerlersergilemiştir. Destek dişlerde oluşan gerinimler bakımından ana bağlayıcılı teleskoptutuculu HBP'ler kroşe tutuculu HBP ile kıyaslandığında; rijit tasarımlar için fark önemliolmamıştır. Esnek tasarımlı HBP'lerde ise en yüksek gerinim değerini kroşe göstermiş;bunu sırasıyla ateşmentli teleskop ve teleskop tutucusu izlemiştir. Dişsiz krette oluşangerinimler tutucu tipinden bağımsızdır. Destek dişlerdeki en ideal kuvvet dağılımı 4ve/veya 3 dişle desteklenen vakalarda ortaya çıkmış; ancak desteklerin çift taraflı tekdestek veya tek taraflı çift destek olması tasarımdan ve tutucu tipinden bağımsız olarakfark yaratmamıştır. Disşiz kretlerde oluşan gerinimler incelendiğinde farklılık sadeceateşmentli teleskop tutuculu HBP'de 3 ve/veya 4 destek dişe sahip vakalar ile tek destekdişe sahip vaka arasında olmuştur. Ateşmentli teleskop tutuculu HBP'de ana bağlayıcınınvarlığı önemli olmuş; ana bağlayıcısız tasarımlar ana bağlayıcılı olanlara göre dahayüksek gerinim değerleri ortaya koymuştur. Ana bağlayıcısız ateşmentli teleskop tutuculuHBP'lerin rijit tasarımı esneğe göre daha fazla gerinime neden olurken; kroşe tutuculuHBP ile benzer gerinim değerleri göstermiştir. Dişsiz krette ise ana bağlayıcısızateşmentli teleskop tutuculu rijit HBP, kroşe tutuculu HBP'ye göre daha yüksek gerinimdeğerleri ortaya koymuş; esnek tasarım ise her iki HBP ile benzer gerinim değerlerisergilemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYBiomechanical Analysis of Telescopic Retained Distal Extension Removable PartialDenturesVolkan ŞahinThe aim of this study was to evaluate the strain transmitted to the abutment teethand edentulous ridges by rigid and resilient type of distal extension telescopic andattachment retained telescopic (Marburg Double Crown System) RPDs in comparisonwith the clasp retained RPD by using strain gauge technique. The efficiency of the majorconnector on strain patterns of the attachment retained telescopic RPDs was alsoinvestigated.Rigid telescopic retained RPDs produced more strain on abutment teeth thanresilient telescopic retained RPDs; whereas both designs produced similar strain patternson edentulous ridges. Rigid telescopic retained RPDs with a major connector producedsimilar strain pattern on abutment teeth with clasp retained RPD but for the resilientdesigns clasp retained RPD produced the highest strain followed by attachment retainedtelescopic and telescopic retained RPDs. Strain produced on the edentulous ridges wasindependent from the type of the retainer. Optimum force distribution on abutment teethwas achieved in cases supported with 4 and/or 3 abutments; but similar strain pattern wasachieved for the cases with 2 abutments placed either bilateral or unilaterally. The onlydifference in the strain produced on the edentulous ridges was between 4 and/or 3abutment teeth and 1 abutment tooth supported attachment retained telescopic RPDs.Presence of a major connector was important for the attachment retained telescopic RPDsand the dentures without a major connector produced higher strain levels. Attachmentretained telescopic RPD with rigid design produced higher strain on abutment teeth thanresilient design; but the strain was comparable with the strain produced by the claspretained RPD. Attachment retained telescopic RPD with rigid design produced higherstrain on edentulous ridges than clasp retained RPD; but resilient design produced similarstrain with both RPD?s.