Türkiye'nin AB'ne katılım sürecinde süt sektöründe ortak tarım politikası'na uyum öncesi ve sonrası alınması gereken önlemler
Measures,required to be taken before and after harmonization to common agricultural policy(CAP)within milk sector during admission period of Turkey to EU
- Tez No: 192453
- Danışmanlar: PROF.DR. SADİ ARAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: European Union (EU), Common Agricultural Policy (CAP)Milk Sector, DELPHI Research
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZETTürkiye'nin AB'ne Katılma Sürecinde Süt Sektöründe Ortak Tarım Politikasına (OTP) UyumÖncesi Ve Sonrası Alınması Gereken ÖnlemlerBu araştırma; Türkiye'nin AB'ne katılım sürecinde süt sektöründe Ortak Tarım Politikasına(OTP) uyum öncesi ve sonrası alınması gereken önlemleri ortaya koymayı amaçlamıştır.Araştırmada Türkiye ve Avrupa Birliği ile, AB ile üyelik müzakereleri döneminde Türkiye ilebenzer kırsal ekonomik yapıyı paylaşan İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin AB'yeentegrasyon süreçlerinde, süt ve süt ürünleri sektöründeki deneyimleri irdelenmiş, bunun yanındaTürkiye'nin AB ile müzakerelere başlamış olduğu bu dönemde Türk Süt sektörünün içinde bulunduğuortamı tanımlamak ve Türkiye'nin AB'ne üye olmasından sonraki dönemde süt ve süt ürünlerisektörünün Ortak Tarım Politikasına uyumu, etkilenme düzeyi ve rekabet edebilirliliğinin tahmini içinuzman görüşlerine dayanan DELPHİ anketi uygulanmıştır.Bu tez çalışması çerçevesinde, Türkiye'de süt ve süt ürünleri sektöründe uzmanlık derecesindebilgi ve deneyime sahip üretici, sanayici, kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine 12başlık altında uygulanan DELPHI anketi ile Türkiye'nin OTP'na uyumu konusunda şu belli başlısonuçlara ulaşılmıştır.DELPHI anketine katılan uzmanların yüzde 63,8'ine göre Türkiye'nin, AB'ne katılımda eldeedeceği avantajların, dezavantajlardan daha fazla olacağını bildirmiştir. Türkiye'nin AB'ye tamüyeliği ile Türk süt üreticisinin sağlayabileceği en önemli avantaj, mevcut üretici örgütlerininiyileştirilmesiyle, üreticilerin pazarlık gücünün artması olurken, üretim maliyetleri açısından diğer ABülkeleri ile rekabet sorunu ise Türk süt üreticisi için en önemli dezavantaj olarak ifade edilmiştir.Türkiye'nin AB'ne tam üyeliği ile, Türk süt sanayicisinin, ihtiyacı olan kaliteli çiğ süt teminisorununu çözebilecek olması ankete katılan uzmanlarca en önemli avantaj olarak görülmektedir. Bunakarşılık, süt sanayicisinin süt kotası ve hijyen kuralları nedeniyle talep ettiği miktarda sütü, ülkeiçinden karşılayamaması ise sektör için ciddi bir dezavantaj olarak değerlendirilmiştir.Uzmanların yaklaşık yüzde 80'i, Türkiye'de hayvan sağlığı, hijyen ve halk sağlığı standartlarınısağlamak üzere yapılan çalışmaları yetersiz bulmuştur.Uzmanların tümü, Türkiye'nin hayvancılık sektöründeki en büyük probleminin, çok küçük ölçekliişletme yapısı ve buna bağlı problemler olduğu görüşünde birleşmiştir.DELPHI anketine katılan uzmanların yüzde 69,4'ü, çabuk bozulabilen süt ürünlerinin işlenmesi,pazarlanması ve arzın devamlılığının sağlanmasında örnek modelin ihtisaslaşmış kooperatifler olmasıgerektiğini belirtmiştir.Sonuç olarak bu tez çalışmasında,Türkiye süt sektörünün AB'nin OTP'ye uyumunda sektörübekleyen pek ok fırsatlar ve tehditlerin mevcut olduğu, hali hazırdaki tehditlerin bertaraf edilmesi vefırsatlardan en iyi şekilde yararlanılabilmesi için yoğun ve programlı bir çalışmaya, ciddi yapısaldeğişime ve uzun zamana gereksinimin olduğu ortaya çıkmaktadır.Anahtar Kelimeler; Avrupa Birliği, Ortak Tarım Politikası,Süt Sektörü, Delphi Araştırması
Özet (Çeviri)
SUMMARYMeasures, Required to be taken Before and After Harmonization toCommon Agricultural Policy (CAP) Within Milk SectorDuring Admission Period of Turkey to EUThis research is aiming to lay down the measures, required to be taken before and afterharmonization to Common Agricultural Policy (CAP) within milk sector during admission period ofTurkey to EU.In the research, experiences of states, such as Spain, Portugal and Greece which share similarrural economical structure with Turkey during membership negotiations period with EU during theirintegration periods to EU, as well as EU and Turkey within milk and dairy products sector wereexplored. Furthermore, DELPHI questionnaire, based on expert opinions, was applied for the purposeof estimation of compatibility, competitiveness and impact level to Common Agricultural Policywithin milk and dairy products sector after membership of Turkey to EU and describing theenvironment, where Turkish Milk sector is located during this period, when Turkey has started hermembership negotiations with EU.Under this thesis study, following brief results are obtained on harmonization of Turkey toCAP via DELPHI questionnaire, from 12 questions applied to producer, industrialist, representativesof government, university and civil society organizations, who has expert level information andexperiences within milk and dairy products sector in Turkey.According to the 63,8 percent of the experts participated to the DELPHIquestionnaire, advantages of Turkey shall be more than disadvantages during participation of Turkeyto EU. With full membership of Turkey to EU, while most important advantage, which might beobtained by Turkish milk producers, is the increase of marketing power of the producers withimprovement of current producer organizations, competition with other member states of EU inconnection with production costs is mentioned as the most important disadvantage for Turkish milkproducer.Solution of high quality raw milk, needed by Turkish milk industrialists, supply problem withfull membership of Turkey to EU, is seen as the most important advantage by the questionnaireparticipant experts. On the other hand, inability to cover demanded amount of milk by milkindustrialists due to milk quota and hygiene rules from inland is assessed as a serious disadvantage forthe sector.Approximately 80 percent of the experts found studies, performed for maintaining the animalhealth, hygiene and public health standards within Turkey, insufficient.All of the experts agree on the opinion of biggest problem within stockbreeding sector ofTurkey are the very small scale of business structure and problems in connection with this.69,4 percent of the experts participated to the DELPHI questionnaire has mentioned that asample model for produing and marketing milk and dairy products, should be specializedcooperatives.In Conclusion there appear to be lots of opportunities and threats the sector would be facedwith during harmonization of Turkish milk sector to CAP of EU, and there is a need for intense andconcerted efforts and substantial structural modification, which may require long time, for bestbenefiting from opportunities and removal of current threats.