Köpeklerde hipertansiyon ve antihipertansif olarak enalapril maleate'ın etkinliği
Hypertension and the efficacy of enalapril maleate as antihypertensive in dogs
- Tez No: 192452
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞAHAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enalapril maleate, Hipertansiyon, Köpek, Manşon, Nabız, Enalapril maleate, Hypertension, Dog, Cuff, Pulse
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Köpeklerde Hipertansiyon ve Antihipertansif Olarak Enalapril Maleate'ınEtkinliğiBu çalışmada Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ç Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğine getirilendeğişik kilo ve yaşlarda, farklı ırk ve cinsiyette 20 hipertansiyonlu köpek deneme grubunu, farklı yaş,ırk ve kilo özelliğinde, her iki cinsiyetten sağlıklı 20 köpek ise kontrol grubunu oluşturduAraştırmada toplam 40 köpek kullanıldı.Çalışmada deneme ve kontrol grubunu oluşturan köpeklerin 0. ve 14. günlerde olmak üzere ikikez klinik kontrolleri, kan basınçları değerleri, hematolojik ve serum biyokimyası muayeneleriyapıldı. Köpeklerin kan basınçları değerleri (SAB, OAB ve DAB) veteriner alanda kullanım içinuygunluk sertifikası bulunan (memoprint®) cihazın manşonlarıyla osilometrik metot ölçüm tekniğinegöre yapıldı. Deneme grubunu oluşturan köpeklere antihipertansif olarak günde bir kez ağızdan0,5mg/kg dozda enalapril maleate verildi. Kontrol grubuna ise plasebo etkili tuzlu su içirildi.Hemogram için alınan örneklerden; RBC, WBC, Hb ve PCV değerleri, serum biyokimyası kontrolleriiçin alınan örneklerden; üre, glukoz, albumin, kreatinin, LDH, kolesterol, trigliserid, AST, ALT,GGT, ALP, Na+, K+ düzeyleri belirlendi.Kontrol grubunu oluşturan köpeklerin fiziksel muayanelerinde hipertansiyonu gösteren belirginbir bulguya rastlanılmadı.Çalışmanın ilk günü yapılan ölçümlerde hipertansiyon belirlenen ve deneme grubunuoluşturan tüm köpeklerin kan basıncı değerlerinin kontrol grubunu oluşturan köpeklerin kan basıncıdeğerlerinden oldukça yüksek olduğu görüldü. laç uygulamasının 14. gününde ise; deneme grubunuoluşturan bütün köpeklerin SAB, DAB ve OAB değerlerinin, kontrol grubunu oluşturan köpeklerinkan basıncı değerlerine yakın olduğu ve fizyolojik değerler arasında olduğu belirlendi.Köpeklerde enalapril maleate kullanımının kan tablosu ve kan serumu düzeylerinde önemlideğişmeler oluşturmadığı kaydedildi.Sonuç olarak bu çalışmada; hipertansiyonlu köpeklerin tedavisinde bir ACE inhibitörü olanenalapril maleate'ın 14 gün süreyle etkili bir şekilde kullanılabileceği, kan basınçlarının normalseviyede devam etmesi için hergün oral yolla 0,5mg/kg dozunda güvenle kullanılabileceği kanısınavarıldı.
Özet (Çeviri)
In the present study, 20 dogs with hypertension, referred to the University of Ankara, faculty ofveterinary, department of Internal medicine from various breeds and both sexes and various weightsand ages, constituted the experimental group and 20 health dogs with similar age, breed and weightconstituted the control group. A total of 40 dogs were enrolled.In the study clinical examination, blood tension values, haematological and serumbiochemical values were evaluated by two times on days 0. and 14th in trial and control group dogs.Blood tension values (SAP, DAP and MAP) were evaluated by the cuff of the tension device(memoprint®) for usage in veterinary field by oscillometric method. Enalapril malete wasadministrated at a dosage of 0,5 mg/kg once daily per orally, as antihypertensive for dogs in trialgroup. Control group dogs received isotonic as placebo. RBC, WBC, Hb and PCV values in sampleswithdrawn for hemogram; urea, glucose, albumine, creatinine, LDH, cholesterol, triglyceride, ASTALT, GGT, ALP, Na+ and K+ levels in samples withdrawn for serum biochemical controls wereevaluated.At physical examination of the dogs in trial group; no clinical sign resembling hypertensionwas evaluated.At first day of the examination all of dogs constituting the trial group with hypertension weredetected to have markedly elevated blood pressure values in contrast to the control group. On the 14thday of the drug administration. SAP, DAP and MAP values of all the dogs constituting the trial groupwere detected to the closer and between physiological ranges to the blood pressure values in dogs incontrol groups.By the usage of enalapril maleate, no significant changes on blood counts and serumbiochemistrylevels were detected.As a result in the present study; it is concluded that in dogs with hypertension, Enalaprilmaleate, an ACE inhibitor, could be used effectively during 14 days and could be used at a dosage of0,5 mg/kg safely for maintaining the blood pressure in normal ranges.