Kortikosteroid enjeksiyonu ile oluşturulan rat aşil tendinozisinde terapötik ultrason kullanımının etkileri (deneysel çalışma)
The effects of therapeutic ultrasound in corticosteroid induced achilles' tendinosis in rats (experimental study)
- Tez No: 192470
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELMİN GÜLBAHAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Terapötik ultrason, rat, aşil tendinozis, Therapeutic ultrasound, rat, Achilles? tendinosis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bölüm 1-ÖZETKORT KOSTERO D ENJEKS YONU LE OLUŞTURULAN RAT AŞ LTEND NOZ S NDE TERAPÖT K ULTRASON KULLANIMININ ETK LER(Deneysel Çalışma)Dr.Ayşe SağolDokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiFiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalınciraltı-ZM RBu çalışmanın amacı kortikosteroid enjeksiyonu ile oluşturulan rat Aşil tendinozistedavisinde terapötik ultrasonun (kesikli, su içi, 0,5 W/cm ², 1 ve 3 MHz, toplam 10 seans)fonksiyonel düzey ve histopatolojik değişikliklere olan etkilerini araştırmak ve uygunterapötik ultrason freakansını belirleyebilmektir.Deney hayvanı araştırmaları etik kurul onayı alındıktan sonra Dokuz EylülÜniversitesi Tıp Fakültesi Multidisipliner Deney Hayvanları Laboratuarı'nda ağırlıkları 250-300 gr. arasında değişen normal aktiviteye sahip, 27 adet Wistar beyaz erkek ratın 27 adet aşiltendonu araştırmaya alındı. Hayvanların sağ Aşil tendonları çalışmaya alınarak dört haftaboyunca, üç gün arayla 0,1 ml betametazon sodyum fosfat intratendinöz enjekte edildi.Dördüncü hafta sonunda tüm hayvanlara terapötik ultrason uygulaması öncesi yürüme testiuygulandı. Daha sonra randomize olarak üç gruba ayrılan ratlara Grup 1 (kontrol)'e shamultrason uygulandı. Grup 2'ye 0,5 W/cm², 3 MHz, Grup 3'e ise 0,5 W/cm², 1 MHz terapötikultrason su içi, 4 dk/gün, hafta içi ardışık 5 gün, toplam 10 seans uygulandı. Tedavibitiminden sonra fonksiyonel rat yürüme testi tekrarlandı. Yürüme testi ölçümlerimilimetrenin yüzde biri hassaslığına sahip kumpas cihazı ile kaydedildi ve her ayak için AşilFonksiyonel ndeks'i (AF ) hesaplandı. Histopatolojik inceleme için tüm ratların sağ Aşiltendonları eksize edildikten sonra yüksek doz etere maruz bırakılarak sakrifiye edildi.Tüm ratların kortikosteroid enjeksiyonu uygulanmış sağ ayakları ve kontrolü olaraksol ayakları ultrason tedavisi uygulaması öncesi AF açısından karşılaştırıldığındadejenerasyon oluşturulan sağ tarafta AF değerlerinde istatiksel anlamlı (p=0,017) olarakbüyüme elde edilmiştir. Tedavi sonrası her grup için sol ve sağ ayak AF farkına bakıldığındatedavi öncesi tüm gruplarda anlamlı artış saptanan sağ ayak AF nin terapötik ultrasonuygulaması sonrası Grup 1 (kontrol) ve Grup 2'de anlamlı olarak düzeldiği görüldü (p>0,05).Grup 3'te ise artmış olan sağ ayak AF 'sinde tedavi sonrası sol ayağa oranla istatiksel anlamlıolarak düzelme görülmedi (p=0,012).Terapötik ultrason uygulaması yapılan gruplarda histopatolojik parametrelerdeistatiksel anlamlılığa ulaşamamış olmasına rağmen özellikle tendona ait skorlar kontrolgrubuna oranla daha iyi olma eğilimi göstermekteydi. Ayrıca histopatolojik parametreler ayrıayrı incelendiğinde ve tüm patolojik değerlerin toplamından elde edilen patoloji toplam skorudeğerlendirildiğinde gruplar arasında istatiksel anlamlı fark görülmedi (p>0,05).Sonuç olarak kortikosteroid enjeksiyonu ile oluşturulmuş rat Aşil tendinozisinde 1 ve3 MHz de uygulanan terapötik ultrasonun fonksiyonel düzey ve histopatolojik düzelmeüzerine istatiksel olarak anlamlı katkısı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECTS OF THERAPEUTIC ULTRASOUND IN CORTICOSTEROIDINDUCED ACHILLES? TENDINOSIS IN RATS(Experimental Study)Dr.Ayşe SağolDokuz Eylul University Medicine FacultyPhysical Medicine and Rehabilitation Departmentnciraltı-ZM RThe purpose of this study is to investigate the effects of therapeutic ultrasound onfunctional level and histopathologic changes and to determine the appropriate therapeuticultrasound (pulsed 0,5 W/cm², underwater, 1- 3 MHz, 10 sessions) frequency when applied onexperimentally corticosteroid induced Achilles? tendinosis in rats.After having the approval of experimental animal studies ethics comitee 27 Achilles?tendons of 27 male Wistar white rats with normal activity were involved in the study. The ratsweighted 250-300 gr. 0,1 ml bethamethasone sodium phosphate was injectedintratendinosisly to the right Achilles? tendon of each rat. Injections were repeated with threeday intervals during four weeks. Rat functional walking test was applied at the end of the fourweeks. Rats were randomised to three gruops. In Group 1 (control group) sham ultrasoundwas applied. Rats in Group 2 were given 0,5 W/cm², 3MHz and rats in Group 3 were given0,5 W/cm², 1 MHz underwater pulsed ultrasound 4 min/day, consecutive 5 days per week and10 sessions in total. Rat functional walking test was repeated at the end of the treatmentperiod. Vernier caliper having the sensitivity of one percent of a milimeter was used formeasurements of functional walking test. Achilles? Functional Index (AFI) was calculated foreach tendon. After excision of right Achilles? tendons for histopathological studies the ratswere sacrifised by high dose ether exposion.The AFI scores of corticosteroid injected right leg and control left leg were comparedbefore the treatment and statistically significant increase was found in the degenerated rightleg. The AFI scores for right and left leg in each group after the treatment were compared andsignificant improvement was observed in the previosly increased AFI scores of right leg ofGroup 1 and 2. In Group 3 no significant improvement was detected.A total histopathologic score was calculated from individual histopathologicparameters. No statistically significant difference was detected between the groups accordingto total score and individual parameters however Group 2 and 3 had a tendency forimprovement.In conclusion there is no statistically significant improvement in AFI andhistopathologic scores after 1 and 3 MHz therapeutic ultrasound application in corticosteroidinduced Achilles? tendinosis in rats.