Boyun omurlarının (C3-C7) gövde hacimlerinin stereolojik yöntemlerle hesaplanması
Estimation of the volume of the cervical vertebral bodies (C3-C7) using stereological methods
- Tez No: 192476
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜNYAMİN ŞAHİN, DOÇ.DR. İLTER KUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Vertebrae cervicales, corpus vertebrae, Cavalieriprensibi, hacim, bilgisayarlı tomografi, Cervical vertebra, vertebral body, volume, Cavalieri principle, computedtomography
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Boyun omurlarının (C3-C7) gövde hacimlerininstereolojik yöntemlerle hesaplanmasıSerdar ÇOLAKOĞLUÖZETOmurları ilgilendiren enfeksiyonlarda, travmatik veya travmatik olmayannedenlerle ortaya çıkan kırıklarda ve deformitelerde corpus vertebrae'da kitlekaybı ve en-boy gibi özelliklerin değişmesi söz konusudur. Böyle durumlardacorpus vertebrae'nın hacminin bilinmesi tedavi veya cerrahi müdahale için kritiköneme sahiptir.Çalışmamız servikal omur gövdelerinin hacimlerinin, BT görüntüleriüzerinden Cavalieri prensibi ile hesaplanması ve gerekiyorsa yönteminkalibrasyonunu sağlamaya yönelikti. Bunun için 2 kadavraya ait C3-C7 arasıservikal vertebraları içeren boyun bölgeleri kullanıldı. Örnekler 3 anatomikdüzlemde, 3 mm ve 5 mm olmak üzere iki kalınlıkta baştan sona kadar taranarakBT görüntüleri standart filmlere basıldı. Cavalieri prensibi kullanılarak hacimlerihesaplandı. Vertebra gövdeleri ince diseksiyonla çevre dokulardan ayrıldı. Biraltın standart olarak kullanılmak üzere suya daldırma yöntemiyle vertebragövdelerinin gerçek hacimleri ölçüldü. Üç yönelim ve iki ayrı kalınlıktaki kesitlerüzerinden Cavalieri prensibi kullanılarak yapılan hesaplamalara göre vertebragövdelerinin hacim değerleri, 3,35 cm3 ile 6,67 cm3 arasında değişirken; gerçekhacimler ise, 3,15 cm3 ile 5,50 cm3 arasında değişiyordu. Hesaplanan hacimdeğerleri ile gerçek hacim değerleri arasında yüksek korelasyon görülmesinerağmen (r=0,937) bulunan değerlerin birbirinden istatistiksel olarak farklı olması(p0,05).Sonuç olarak BT görüntüleri kullanarak servikal bölge omur gövdelerininhesaplanabildiği ve her bir yönelim ve kesit kalınlığı için önerilen düzeltmekatsayılarının kullanılması durumunda sistematik sapmanın giderilebileceğigösterildi.
Özet (Çeviri)
Estimation of the volume of the cervical vertebral bodies (C3-C7)using stereological methodsSerdar ÇOLAKOĞLUABSTRACTInfectious diseases related to the vertebra, traumatic or non-traumatic fractures anddeformities caused to loss of the mass of the vertebral body change the height and width ofvertebral body. In such cases knowing the volume of the vertebral body has a criticalimportance for treatment and surgical interventions.This study aimed to estimate the volume of cervical vertebral body on CT imagesusing the Cavalieri principle and also assessing whether a calibration is required to obtain areliable estimation. For this aim, we used two cadaveric specimens including C3-C7vertebras. Specimens were scanned using a CT (computer tomography) machine from end toend and the obtained images of sections at a thickness of 3 and 5 mm in three anatomicalplanes were printed on standard films. The volumes of the vertebral bodies were estimated onthese films using Cavalieri principle. After this estimation the vertebral bodies were dissectedfrom each other and surrounding tissue. The actual volumes of the isolated vertebras weremeasured using fluid displacement technique and the obtained values were used as ?the goldstandard? of this study. The estimated and measured volumes of the vertebral bodies using theCavalieri principle and the fluid displacement technique were ranging between 3.35-6.67 cm3and 3.15-5.50 cm3, respectively. Although there was observed a high correlation (r=0.937)between the estimated and measured values, but it was found a significant difference incomparison of these volume values (p0.05).In conclusion, these results showed that the cervical vertebral body volumes can beestimated using CT images and the systematic error of the volume estimation can be correctedusing the proposed coefficients for each section plane and thickness.