Fibromiyaljili hastalarda konnektif doku manipulasyonunun etkilerinin incelenmesi
The investigation of the effects of connective tissue manipulation in the cases with fibromyalgia
- Tez No: 192543
- Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ YÜKSEL AKARCALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, konnektif doku manipulasyonu, otonom sinirsistemi, sempatik deri yanıtları, kalp hızı değişkenliği ağrı, yorgunluk, uykuproblemi, yaşam kalitesi, Fibromyalgia, connective tissue manipulation, autonomic nervoussystem, sympathetic skin response, heart rate variability, pain, fatigue, sleepdisturbances, quality of life
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETEkici G., Fibromiyaljili hastalarda konnektif doku manipulasyonununetkilerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, FizikTedavi ve Rehabilitasyon Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2006. Konnektifdoku manipulasyonu (KDM), otonom sinir sisteminin (OSS) sempatik veparasempatik komponentleri arasında dengeyi yeniden sağlamak amacıyla kullanılır.KDM, Konnektif dokuya uygulanan çekmelerle otonomik sinir uçlarını uyarmak,ayrıca dolaşımı artırmak ve ağrı şiddetini azaltmak için kullanılan refleks bir tedavitekniğidir. Literatürde, fibromiyalji sendromunun (FMS) disotonomik bir hastalıkolduğu belirtilmektedir. KDM'nin FMS'li hastalar üzerindeki etkisine yönelik kanıtadayalı çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu çalışma FMS'de KDM'nin etkilerini kanıta dayalıolarak araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, (1990) AmerikanRomatizma Birliği (ARB) kriterlerine göre FMS tanısı almış, herhangi bir sistemikproblemi olmayan yirmi gönüllü olgu dahil edilmiştir. Olgularda fiziksel ve sosyo-demografik özellikler, ağrıya eşlik eden semptomlar, ağrıyı azaltan ve artıranfaktörler gibi tanımlayıcı özellikler kaydedilmiştir. Yorgunluk, ağrı şiddeti ve uykuproblemi vizüel analog skalası (VAS) ile değerlendirilmiştir. Olguların yaşamkalitesi ise Nottingham Sağlık Profili (NHP) kullanılarak belirlenmiştir. KDM'ninotonomik aktivite üzerine etkisini araştırmak amacıyla elektromiyografi (EMG)laboratuvarında kişinin istirahat halindeki kalp ritmleri kaydedilip, kalp hızıdeğişkenliği (HRV) güç spektral analiz yöntemi ile değerlendirilerek sempato-parasempatik denge ve parasempatik sistem cevapları incelenmiştir. Sempatiksisteme ait yanıtların değerlendirilmesi için ise median sinir uyarımı ile elde edilensempatik deri yanıtı (SSR) potansiyelleri kullanılmıştır. 3 hafta, haftada 5 gün,toplam 15 seanslık KDM uygulaması öncesi ve hemen sonrasında hastalardan eldeedilen değerlendirme verileri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre KDM,yorgunluğu, ağrı şiddetini, uyku problemini azaltıp, yaşam kalitesini yükseltirken(p0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEkici G., Investigation of the Effects of Connective Tissue Manipulation inCases with Fibromyalgia, Hacettepe University, Health Sciences Institute PhDThesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2006. Connective tissuemanipulation (CTM), which is a reflex treatment technique that is used formaintaining a balance between the sympathetic and parasympathetic components ofautonomic nervous system (ANS), stimulates the autonomic nervous endings bystrokes on connective tissue, fascilitates the healing by increasing the circulation anddecreases the pain. In literature, Fibromyalgia Syndrome (FMS) is defined as adysautonomic illness. Nevertheless there has been limited numberof evidence-basedstudy about the effects of CTM on patients with FMS. This study was performed toinvestigate the effects of CTM on patients with FMS by evidence-based methods.twenty volunteered cases (17 females, 3 males) who had diagnosis of FMS accordingto the criteria of American College of Rheumotology (1990) and had no othersystemic diseases were included in this study. Physical and socio-demographiccharacteristics of the cases, accompanying symptoms and factors increasing orreducing the pain intensity were recored. Visual analogue scales (VAS) were used toevaluate the intensity of fatigue, pain and sleep disturbances. The cases? quality oflife was assessed by Notthingam Health Profile NHP). In order to investigate theeffects of CTM on autonomic activities; after recording of the resting heart rhythm;symptho-parasympathetic balance and parasympathetic system response weredetermined by the Heart Rate Variability (HRV) power spectral analysis method inan electromyography laboratuary. Sympathetic system was evaluated via sympatheticskin response (SSR) potentials by stimulating nervous medianus. All of theparameters were evaluated before and immediately after the CTM treatment, for atotal of 15 sessions and five days a week. The results showed that while CTMimproved fatigue, pain, sleep disturbance intensities and quality of life scores(p0.05).