Süperovulasyonun ovaryum dokusu yapısı üzerine etkilerinin morfolojik yönden araştırılması.
Morphological effect of different superovulation protocols to the mouse ovary.
  1. Tez No: 192930
  2. Yazar: MURAT BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: fare, FSH, GnRHa, hCG, in vitro fertilizasyon, oosit çapı, süperovulasyon, FSH, GnRHa, hCG, in vitro fertilization, mice, oocyte diameter, superovulation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETBaşar, M. (2006). Süperovulasyonun ovaryum dokusu yapısı üzerine etkilerinin morfolojikyönden araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Histoloji veEmbriyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Bu tez çalışmasında IVF uygulamasında en iyi kalitede fazla sayıda oosit elde etmekiçin kullanılan süperovulasyon protokollerinin ovaryum yapısına, ovulasyon oranına,elde edilen olgun oosit sayısına ve olgun oositlerin çaplarına olan etkileriincelenmiştir.Çalışmamızda %0,9'luk NaCl uygulanan (i.p., 0,1 ml) kontrol grubu (n=10), FSH (i.p.,5 I.U./ml) ve hCG (i.p., 5 I.U./ml) uyguladığımız süperovulasyon grubu (n=10), FSHve hCG uygulamasından 24 saat önce GnRHa uyguladığımız (i.m., 20 mg/kg) gruplar(n=10) oluşturulmuştur.Gruplar, elde edilen oosit sayısına göre kıyaslandığında GnRHa uygulanan gruptadiğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05).Sonuç olarak; süperovulasyon uygulaması sırasında GnRHa kullanımı oosit sayısınıve ovulasyon oranını arttırmaktadır. Ayrıca klasik IVF uygulamalarında folikül çapınınyanı sıra oosit çapının da dikkate alınmasının sağlıklı embriyolar ve gebelikler eldeetmede yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBasar, M. (2006). Morphological effect of different superovulation protocols to themouse ovary. İstanbul University, Institute of Health Science, Dept. Of Histology andEmbryology. Master Thesis. İstanbul.The objective of this study was to evaluate the effects of GnRHa on; ovarianmorphology, oocyte diameter, number and maturation of oocytes in superovulatedmice with FSH and hCG.Three month old BALB/C female mice (weight: 25-30 g) were assigned to 3experimental groups, which were: control, superovulated and superovulated withGnRHa pretreatment (n=10 per group). Control mice had an i.p. injection of 0.1 ml0.9% NaCl. Superovulation induced with 5 IU FSH (i.p.) and 5 IU hCG (i.p.) 48 hourslater. Mice in the superovulated with GnRHa pretreatment group received GnRHa (20mg/kg) 24 hours before superovulation. Mice were sacrifice by cervical dislocationthirteen hours after hCG administration. The ovaries and oviducts harvested forhistological assessment.The oocyte numbers and their maturation, ovulation rate, and the diameters of theoocytes were higher in GnRHa pretreated group than the control and superovulatedones. In conclusion, the GnRHa administration increased the number and thematuration of oocytes and the rate of ovulation in mice. Additionally, we concludedthat as an oocyte assessment criteria evaluation of oocyte diameters in IVFprocedure is an useful tool and better embryo for successful pregnancy.