Distraksiyon osteognezisinde yumuşak doku değişiklikleri
Soft tissue changes during distraction osteognnesis
- Tez No: 192938
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL APAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Distraksiyon Osteogenezisi, Distraksiyon Histogenezisi, Tav an, Kas, Adaptasyon, Distraction osteogenesis, distraction histogenesis, rabbit, muscle, adaptation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
xivÖZETYazdurdıyev B. Distraksiyon osteogenezisinde yumu ak doku de i iklikleri. stanbulÜniversitesi Sa lık Bilimleri Enstitüsü, A ız Di -Çene Hastalıkları ve Cerrahisi ABD.Doktora Tezi. stanbul. 2006.Distraksiyon osteogenezisi kemik deformasyonlarının rekonstrüksiyonunda son yıllardagiderek daha fazla önem kazanmakta olan bir yöntemdir. Biz bu çalı mamızda, farklımiktarlarda distraksiyon uygulayarak, çe itli konsolidasyon sürelerindeki yumu akdoku de i ikliklerini saptamayı dü ündük. Bu amaçla 15 adet tav an, üç grup halinde,be farklı parametrede de erlendirildi. Mandibulanın sa tarafına distraksiyonyapıldıktan sonra masseter kasının lif ve çekirdek sayılarındaki (lokalizasyonuna göreve toplam sayı) de i iklikler ara tırıldı. Mandibulanın sa tarafına bizim tasarladı ımızeksternal bir aygıt yerle tirildi. Tüm gruplarda operasyon sonrası latent dönem 4 günolarak belirlendi. Uzatma i lemi günde 0.5mm (2 kez 0.25mm) olmak üzeregerçekle tirildi. 1. grup 6 gün (3mm); 2. grup 11 gün (5.5mm); 3. grup ise 16 gün(8mm) distrakte edildi. Ayrıca, tav anların masseter kaslarının uzunlu u (yakla ık27.5mm) ölçülerek, her bir hayvanda yüzde kaçlık bir uzatma elde edildi i belirlendi (1.grupta-%11; 2. grupta-%20; 3. grupta-%29). Tüm gruplarda konsolidasyon süresidistraksiyon süresi iki ile çarpılarak belirlendi. Bu süre kadar beklendikten sonra, yanikonsolidasyon süresi bitiminde tav anlar sakrifiye edildi. Çenelerinin distrakte edilensa (çalı ma) ve sol (kontrol) tarafından parçalar alındı. Histolojik incelemeler içindokular hematoksilen ve eozin ile boyanarak bir dizi kimyasal i leme tabi tutulduktansonra, preparatlar Olympus CH20 ı ık mikroskopu ile incelendi. Histomorfometrikde erlendirmeler sonucunda, çalı ma tarafındaki kas lifi ve çekirdek sayısınındistraksiyon süresiyle orantılı olarak arttı ı saptandı. Çekirdeklerin lokalizasyonundaise, periferden merkeze göç etti i izlendi. Bu de erlerdeki de i iklikler hipertrofi vehiperplazi ile karakterize yeni kas liflerinin olu umu eklinde yorumlandı. 1. gruptarejenerasyonun normal seyrinde oldu u, 2. grupta rejenerasyondan çok birdejenerasyonun hakim oldu u, 3. grupta ise rejenerasyon/dejenerasyon proçesinindengelendi i belirlendi. Tüm bu incelemeler sonucu, distraksiyon sırasındaki en iyi kasadaptasyonunun %11 olan uzatma sa ladı ımız 1. grupta oldu u saptandı. Bunedenlerle, elde edilmek istenen kemik miktarının fazla oldu u durumlarda, daha iyifonksiyonel ve estetik sonuç elde etmek için, kemi i bir seferde distrakte etmek yerinetoplam distraksiyon miktarını farklı periodlara bölerek yapılmasının daha iyi sonuçverebilece i dü ünüldü.
Özet (Çeviri)
xvABSTRACTYazdurdıyev B. Soft Tissue Changes During Distraction Osteogenesis. stanbulUniversity, Institute of Health Science, Department of Oral and Maxillofacial Surgery.Ph.D Thesis. stanbul. 2006.Distraction osteogenesis is a valuable method in the reconstruction of bony defectswhich gains more importance every day in today' scientific world. In this study, it wassaimed to determine the soft tissue changes in different consolidation periods ofdistraction osteogenesis which was gained by different amounts of distraction. As aresult of this, fifteen rabbits in three groups were evaluated in five differentparameters. After distraction application on the right side of the rabbits' mandible,differences in the number of masseter muscle' fibers and nuclei (according toslocalization and total number) were investigated. An external device, which wasdesigned by us, was placed on the right sides of the mandibles' the rabbits. On all ofofthe study groups, post-operative latent period was determined to be four days.Distraction was applied twice a day with 0.25mm in each turn, thus thetotal distraction length was 0.5mm per day. The first group was distracted for six days(3mm), the second group was distracted for eleven days (5.5mm), and the third groupwas distracted for sixteen days (8mm). Additionally, the rabbits'masseter musclelengths were initially determined to be 27.5mm approximately and afterwards in eachanimal, the retrieved percentage difference in length was calculated (in the first group:11%, in the second group: 20%, and in the third group: 29%). In all of thestudy groups, consolidation periods were determined by multiplication of the distractionperiod by two. All of the rabbits were sacrified at the end of the consolidation periods.Specimens were retrieved from the distracted right sides (study) of the mandibles andthe left (control) sides of the mandibles. In histological analyses, tissue specimens weredyed with hematoxilen-eosin and underwent a series of chemical procedures after whichthey were examined with an Olympus CH20 light microscope. In thehistomorphometric analyses, it was concluded that the number of muscle fibers andnuclei on the study side increase proportionally with the distraction period.The localization of the nuclei migrated from the perifere to the centrum. The changes inthese parameters were interpreted to be the newly formed muscle fibers, characterizedwith hyperplasia and hypertrophia. It was determined that the regeneration in the firstgroup continued in it' natural pattern; in the second group, there seemed to be asdegeneration rather than a regeneration; and in the third group there seemed to be abalance between regeneration and degeneration processes. According to all of theseanalyses, the best muscle tissue adaptation during distraction process was observed inthe first group where eleven percent lengthening was achieved. With the help of theresults of this study, it may be concluded that when a massive amount of bone is desiredto be obtained, instead of distracting a bone at once, it may be better to divide the totalamount of distraction into several time periods.